open-navfaktor-logo
search
Legenda bh. košarke
Gordan Firić: Od dna do zvijezda vrlo je kratak put, momci su ostavili srce na parketu, nemamo vremena za slavlje
Suze Gordana Firića možda su i najbolji pokazatelj emocija nakon velikoj uspjeha košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je u krcatoj sarajevskoj Skenderiji uspjela pobijediti fantastičnu Francusku.
28.08.2022. u 11:49
get url
text

Nakon što su izgubili protiv Crne Gore, košarkaški Zmajevi predvođeni Nurkićem i Musom pokazali su potpuno drugo lice, a popularni Firke, pomoćnik Adisa Bećiragića u stručnom štabu, nije se mogao suzdržati i zaplakao je nakon utakmice.

VEZANI TEKST - Senzacija u Skenderiji: Zmajevi nakon dva produžetka srušili Francusku

- Bilo je emotivno, zaplakao sam i zbog utakmice, ali i nečeg drugog. To bih ostavio za sebe – kaže na početku ragovora za Faktor Gordan Firić.

Lijep je osjećaj biti Bosanac i Hercegovac nakon sinoćne pobjede nad Francuzima.

- Velika utakmica i velika pobjeda. Momci su pokazali da nije bila prava slika u srijedu protiv Crne Gore. Momci su se borili i svima u Bosni i Hercegovini su priredili veliku pobjedu i zadovoljstvo. Najviše mi je drago zbog Adisa i zaslužio je ovu veliku pobjedu protiv Francuske – nastavlja legenda bh. košarke.

Utakmica protiv Francuske i Firića je podsjetila na velike pobjede bh. košarkaša protiv Hrvatske i Litvanije.

- Mislim da je ovo jedna od rijetkih utakmica gdje je Bosna pobijedila velikog protivnika, kao što su to svojevremeno bile Hrvatska i Litvanija. Sada je Francuska među četiri najbolje ekipe u Evropi. Velika pobjeda protiv velike ekipe koju niko nije očekivao. Momci su ostavili srce na parketu i to je dobar znak pred put u Njemačku u Keln, da pokušavamo konačno da prođemo taj drugi krug. Koje su naše mogućnosti, vrlo teško je reći. Zavisi koliko ćemo imati energije i motivacije. Zavisi sve od voljnog momenta. To se pokazalo u ova tri dana. Od srijede do subote ništa nismo promijenili. Sam pristup utakmici, entuzijazam i moral, energija, trčanje, to uvijek pravi razliku – ističe Firić.

VEZANI TEKST - FIBA objavila brutalno zakucavanje Nurkića, komentator u transu

Čestitke Gordanu stižu sa svih strana i mobitel mu ne prestaje zvoniti.

- Bilo je mnogo čestitki, od Mršića, Lerića, Halimića, Avdića... Nismo slavili pobjedu. Malo smo sjedili do dva sata iza ponoći. Čeka nas veliki put i sada tek počinje ono pravo i moramo biti koncentrisani. U četvrtak je bitna utakmica i nemamo puno vremena da slavimo. Sutra već putujemo – kaže pomoćnik Adisa Bećiragića.

Na kraju je istakao da su i pobjede, kao i porazi, sastavni dio života svakog sportiste.

- Poslije pobjede svi su junaci, a poslije poraza svi su gubitnici. Od dna da zvijezda vrlo je kratak put. Ljudi, pogotovo na našim prostorima, preko noći te dignu da budeš zvijezda, ali sutra te pokopaju. Svi želimo da stalno pobjeđujemo, ali to nije moguće. Volio bih da smo pobijedili i u srijedu, i da ćemo biti bolji u četvrtak, nedjelju... Neko mora pobijediti, ali i izgubiti. U Francuskoj sada sigurno kritikuju svoje košarkaše. To je tako. Oni su došli kao super favoriti. Otišli su pognute glave. Najmanje su očekivali da od nas mogu da izgube. Pogotovo nakon što su gledali našu utakmicu protiv Crne Gore. Kad dobro drmneš u zemlju, onda se možeš samo dizati. Mislim da nam je utakmica u Podgorici dosta pomogla. Dobro je da smo dodirnuli dno i sada možemo samo da idemo gore – smatra Firić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.