open-navfaktor-logo
search
Potrebna hitna reakcija
Goražde nema stručnjaka za klizište: Domu porodice Obarčanin prijeti opasnost, traži im se alternativni smještaj
Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, i Ernest Imamović, gradonačelnik, u pratnji predstavnika kantonalne i općinske civilne zaštite, posjetili su porodicu Bećira Obarčanina koja danima strahuje od klizišta iznad njihove kuće.
28.12.2020. u 17:44
get url
text

Riječ je o stambenom objektu koji je udaljen samo nekoliko metara od glavne saobraćajnice.

Prilikom posjete lokalitetu, Obuća i Imamović obećali su pomoć porodici Obarčanin u rješavanju ovog novonastalog problema, jer prema onom što se moglo vidjeti potrebno je hitno reagovati kako ne bi došlo do većih posljedica.

- Smatram da je neophodno uraditi kvalitetnu procjenu stanja koju će dati struka, a na nama je da u skladu sa tim procjenama i zakonskim procedurama pomognemo porodici kako bi riješila ovu nemilu situaciju. Mogu reći da je stanje katastrofalno i da sam zabrinuta za sigurnost naših sugrađana i dala sam preporuku da dok se ne riješi ova situacija iznađu alternativni smještaj, a mi ćemo im i u tom smislu pomoći koliko bude bilo potrebe – kazala je Obuća.

S obzirom da Gradska uprava Grada Goražde nema stručnjaka iz oblasti geologije, prema riječima Samire Drakovac, pomoćnice gradonačelnika za civilnu zaštitu, zatražen je angažman iz Federalnog zavoda za geologiju.

- Iz Federalnog zavoda za geologiju izašli su na teren i izvršili analizu šireg obuhvata, moguće padine, podzide i do kraja sedmice očekujemo njihov nalaz. Ono što mi je do sada poznato jeste da će se morati drenirati vode na način koji predviđa struka, obezbijediti podzid koj će odrediti pad, kosinu i sve ostalo kako ne bi bila ugrožena dalje padina, te sitacija dovela pod kontrolu. Što se tiče mišljenja geologa, istina da se ovdje radi o velikom zasjeku i sama izgradnja kuće morala je prije tretirati podzidu i obezbjeđenje padine, ali sad u situaciji u kakvoj jesmo mi ćemo čekati taj nalaz i u skladu sa tim preporukama fokusirati na pomoć porodici u rješavanju problema koji je evidentan - riječi su pomoćnice gradonačelnika za civilnu zaštitu Samire Drakovac.

U nadi da će u skladu sa nadležnostima iznaći način i pružiti pomoć, Bećir Obarčanin, vlasnik objekta, ističe da je na ovom lokalitetu njegova porodična kuća izgrađena davne 1938. godine i da se nikada do sada nisu susretali sa ovim problemom sve do nedavne pojave obilnijih padavina na ovom području.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.