open-navfaktor-logo
search
Povodom 8. marta
Goraždanski sajam kreativnosti: Učenici zaradili oko šest hiljada maraka
Osnovna škola "Husein ef. Đozo" u Goraždu i ove godine povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena organizirala je Sajam kreativnosti "Naših ruku djelo".
08.03.2020. u 17:03
get url
text

Četvrti po redu sajam izložbeno-prodajnog karaktera  izazvao je veliku pažnju posjetilaca za  rukotvorine i poslastice koje su izradili učenici ove škole, njihovi nastavnici i roditelji.

- Za ovaj sajam naslikala sam sliku i sa drugarima učestvovala u izradi mirisnih svijeća. Nije bilo teško,  drago nam je da smo dosta proizvoda prodali – kazala je učenica prvog razreda Amina Dučić.

Učenica šestog razreda Ajla Ćatović takođe je ponosna na proizvode koje je izložilo njeno odjeljenje.

- Mi smo radili dekupaž tehniku i crtali i rezbarili ploče te ukrase sa šišarikama koje smo farbali– pojašnjava Ćatović.   

Direktorica škole Halida Kurtović  naglasila je da je cilj sajma, razvoj i promocija poduzetničkog učenja kod učenika, jer  ovom događaju učestvuju sva odjeljenja.   

- Simbolika u nazivu ovog sajma "Naših ruku djelo" dovoljno govori jer to su djela kreativnih učenika, nastavnika i roditelja koji su vrijedno pripremali razne proizvode povodom Međunarodnog dana žena, a bilo je slučajeva da su u njihovoj izradi učestvovale i nane. Praktično, predstavili smo 36 malih preduzeća koja su obuhvatila cijeli proces, od planiranja, izrade do  aranžiranja i prodaje – istakla je Kurtović.   

Prodajom proizvoda na sajmu prikupljeno je oko 5.800 maraka, a  o utrošku tog novca odlučit će učenici.

- O tome uvijek odlučuje Vijeće učenika naše škole koje daje prijedloge i uvijek se za realizaciju odabere ono što smatraju najprioritetnijim. Prihod od prvog sajma išao je u humanitarne svrhe, druga naredna dva realizovali smo učeničke ideje, a tako će biti i ovoga puta i zahvalni smo svim posjetiocima, posebno roditeljima koji su nam i ove godine pružili podršku - kazala je direktorica OŠ “Husein ef. Đozo”.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.