open-navfaktor-logo
search
Neobične vrste
Goraždanin u 85 akvarijuma uzgaja hiljade ribica: Možda uzgoji japanskog šarana i postane milioner
Hobi prerastao u veliki posao, jer u 85 akvarijuma pliva hiljade ribica iz Južne Amerike, Australije, Kine, Japana...
13.10.2019. u 16:55
get url
text

Nastavnik historije Sedin Hadžimusić u slobodno vrijeme je akvarista, ali ljubav prema podvodnom svijetu i za naše prostore rijetkim vrstama riba postepeno je iz hobija prerasla u dodatno zanimanje.

- Vjerovatno je Drina imala utjecaj na nas Goraždane. Od malih nogu sam volio sve vezano za vodu, a akvaristikom sam se počeo baviti u srednjoj školi. Tada sam dobio prve akvarijume i tako je počela ljubav koja traje i danas. Prve ribice sam dobio na poklon od majke, a kasnije, kako je zanimanje raslo, nabavljali smo ih brat i ja, dobijao na poklon, nešta uzimao, nešta sam mrijestio i tako - kaže Hadžimusić.

Hiljade novih ribica dnevno

Danas je siguran da ima 85 akvarijuma, u kojima se broj "stanovnika" svakodnevno mijenja. Radi se o hiljadama primjeraka, a u vrijeme mrijesta, za što je potrebno postići idealne uslove, u jednom danu dobije hiljadu novih ribica.

- Konstantno širim. Imam svoju viziju kojoj težim, a to je da imam jezera pa čak i staklenik. To je neka završna faza, gdje bih volio da se okušam i bio bih možda prvi u Bosni koji to ima. Da probam na taj način, u bazenima, da mrijestim ribice tokom čitave godine - kaže Hadžimusić.

Da je to u stanju i na našim prostorima moguće uvjerio se proteklih mjeseci, kada je u jednom dijelu plastenika, ispred porodične kuće u naselju Laleta, majka proizvodila povrće, a Sedin napravio privremene bazene u kojem su rođene i prelijepe "zlatne ribice".

Od brojnih vrsta koje nam pokazuje teško je odabrati najzanimljivije ili najljepše, jer sve su mu podjednako drage. Sretan je što se upravo u vrijeme naše posjete dešavao mrijest zlatnih ribica i skalara, koji ljubomorno brane svoju ikru od znatiželjnih posjetilaca.

- U tom periodu su meni ribice, iskreno, najinteresantnije, a svaki akvarista teži ka tome da uspije neku vrstu da omrijesti. Toliko i njegov rang, nivo među akvaristima vrijedi koliko uspije vrsta da razmnoži uspješno. Najveća čar ovog hobija je mrijest - objašnjava Hadžimusić.

Ribe vrijedne milione

{$galerijaFotografija}

U Sedinovim akvarijumima cijeli je riblji svijet, od onog iz Amazona, afričkih jezera pa čak i iz Australije, Kine i Japana.

-Morate im namjestiti neke prirodne uslove iz njihovih krajeva. Recimo ako je rijeka Amazon u pitanju, morate temperaturu, biljke iz tog predjela, čak je i drvo iz rijeke Amazon. Imam desetak vrsta iz Australije, koji se avionima transportuju po čitavom svijetu i navikle su se na akvarijumske uslove. 'Borac' je s Tajlanda, zatim 'zlatni koi', šaran iz Japana... To je nacionalni sport u Japanu. Jedan kvalitetan primjerak 'koi šarana' u Japanu zna koštati i po pet miliona maraka na sajmovima. To je u njih tradicija da se porodice i po 300-400 godina bave uzgojem samo jedne vrste 'koi šarana' - kaže Hadžimusić te pojašnjava da jedan par japanskog šarana može proizvesti i do 200.000 komada mlađi te da se selekcijom, prema posebnim kriterijima, bira najljepši čija vrijednost dostiže basnoslovne sume novca.

Postepeno šireći svoj podvodni svijet na brdu iznad Goražda, Sedin je povećavao i broj akvarijuma, hiljada litara vode koji stanu u njih, prostorija u prizemlju svoje kuće u kojem su smješteni.

-Ja sam malo precijenio svoje mogućnosti. Mislio sam da mogu ovo sve sam da iznesem, ali ne mogu. Zahtijeva puno vremena, puno posla i u zadnje vrijeme ne mogu da stignem sve što sam zamislio. Pomaže mi dosta brat pri zamjeni vode, jer ne bih mogao sam - objašnjava.

Moguće živjeti od uzgoja

Interesovanje za akvaristiku u BiH raste iz dana u dan, ali ovaj hobi traži znatna finansijska ulaganja i dosta vremena koje mu treba posvetiti. S druge strane, u odnosu na ranija vremena, zahvaljujući internetu danas je mnogo lakše doći do informacija i izvršiti kupovinu ribica i iz najudaljenijih dijelova svijeta.

- Velika su ulaganja, ali čovjek kad bi se posvetio samo ovome mislim da bi se jedna fina plata mogla zaraditi. Moji prijatelji iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne, nekoliko njih koji se bave samo ovim i imaju kapacitete veće od mene ili kao ja, žive fino od toga - kaže Sedin.

Skromni akvarista iz Goražda ribice iz svojih akvarijuma prodaje uglavnom po simboličnim cijenama od jedne do tri KM, a jednoga dana, priča nam kroz smijeh, možda proizvede japanskog šarana i postane milioner.

Sedin Hadžimusić uzgajivač akvarijskih ribica
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.