open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Goran Svilanović, bivši šef srbijanske diplomatije: Srbija je već odlučila o sankcijama Rusiji
Goran Svilanović, bivši ministar vanjskih poslova Srbije, kazao je da je Srbija "svoje odluke" u vezi sa stavom prema Rusiji i ratu u Ukrajini, "već donijela".
17.04.2022. u 21:34
get url
text
Goran Svilanović

Očekujem da Srbija formira vladu koja će u svakom smislu, dakle i u stranačkom i u personalnom, jasno pozicionirati Srbiju u skladu sa odlukama koje je donijela u okviru sistema UN, izjavio je Svilanović u intervjuu za Novu.rs.

- Rat u Ukrajini doživljavam kao globalni sukob 21. vijeka. On ima mnogo specifičnosti, snažnu komponentu informacija i dezinformacija, digitalnu i sajber komponentu. Vidim ga kao narušavanje svih vrijednosti kojima i Srbija pripada, a koje nekada i pogrešno nazivamo "evropskim vrijednostima", kao da one samo pripadaju Evropskoj uniji. Radi se o urušavanju evropskog sigurnosnog prostora kako je definisan u Helsinkiju 1975. godine. I upravo te vrijednosti će u ovom ratu prevagnuti - izjavio je Svilanović.

Prema njegovim riječima, neće biti ni novog hladnog rata, jer se ovdje, kako objašnjava, ne radi o dvije sukobljene strane ni o dva vrijednosna sistema.

- Ljudi u Ukrajini nisu "druga strana", Evropa nije "druga strana", tako ni Srbija nije "druga strana" - dodaje.

Prevagnuće, kaže on, sistem Ujedinjenih nacija.

- I budućnost neće donijeti više paralelnih političkih i bezbjednosnih i finansijskih sistema. Srbija je i svojim glasanjem u UN pokazala da želi da podrži i unaprijedi UN sistem i time je donijela svoju najvažniju odluku. Sve ostalo su formalnosti i diplomatski detalji - naglasio je Svilanović.

Na pitanje kakve bi posljedice bile u slučaju da Srbija ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kaže:

"Saradnja sa Ruskom Federacijom je neophodna da bi se rat zaustavio, da bi se spriječilo dalje stradanje stanovništva. Ali saradnja koja se odnosi na obnovu evropske sigurnosne arhitekture zasnovane na kooperativnoj sigurnosti, saradnja u nastojanju da se stalno unapređuje globalni sigurnosni sistem kroz podršku Ujedinjenim nacijama i glavnoj regionalnoj sigurnosnojorganizaciji, a to je OSCE, saradnja u unapređenju globalnog ekonomskog sistema i finansijskih institucija; sve to što je i važno i neophodno, bit će moguće dosta kasnije, ne samo kada se rat okonča, već i kada dođe do ozbiljnih promjena u odnosu Rusije prema ostatku svijeta, kao što je glasanje u UN pokazalo. To je suština sistema sankcija o kojima govorite, a tu odluku je Srbija već donijela, kroz prethodna dva glasanja u UN".

Na pitanje kakva reakcija Moskve se može očekivati Svilanović kaže da očekuje da "formira vladu koja će biti u stanju da sarađuje sa EU".

- Prvo očekujem da Srbija formira vladu koja će u svakom smislu, dakle i u stranačkom i u personalnom, jasno pozicionirati Srbiju u skladu sa odlukama koje je donijela u okviru sistema UN. Takva vlada biće u stanju da sarađuje sa EU i da zajedno sa njom traži rješenja za sve svoje probleme. Pred Srbijom su samo jedna vrata i ona će proći kroz njih. Biće potrebno puno napora da se stalno sa građanima razgovara i da se postepeno rekreira javno mnenje oko jednog jedinstvenog interesa a to je interes Srbije i njenih građana - zaključio je Svilanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.