Selektor reprezentacije BiH Goran Lojo zadovoljan je ishodom žrijeba, posebno jer je bh. tim izbjegao grupe u kojima će nastupiti domaćini EP-a Francuska i Španija. U izjavi za Fenu, Lojo upozorava da se protivnici BiH u grupi respektabilne ekipe protiv kojih će biti veoma teško igrati.

- Drago mi je što smo izbjegli domaćine, Francusku i Španiju, što mi je i bila želja prije izvlačenja. Na predstojećem EP-u učestvuje 16 najkvalitetnijih ekipa Evrope tako da je svaki protivnik za respekt. U našoj grupi su tri respektabilne reprezentacije. Belgija je posljednjih godina jedna od najkvalitetnijih reprezentacije Evrope, Turska je košarkaška velesila, a Slovenija je u proteklim godinama postigla zapažene rezultate - izjavio je Lojo.

Dodaje da će BiH učiniti sve da se što bolje pripremi za svakog protivnika, te da nakon sjajnog uspjeha u kvalifikacijama pokuša ostvariti dodatni iskorak.

- Također se nadam da ćemo nastupiti u najjačem sastavu te da će sve igračice biti zdrave i spremne - zaključio je Lojo.

U grupi A Evropskog prvenstva nastupit će Švedska, Bjelorusija, Španija i Slovačka, grupu B sačinjavaju Crna Gora, Italija, Srbija i Grčka, dok će u grupi D nastupiti Francuska, Rusija, Češka i Hrvatska.

Evropsko prvenstvo za košarkašice bit će održano od 17. do 27. juna. Grupna faza, osmina finala i četvrtfinale igrat će se u Strasbourgu i Valenciji, a završna faza u Valenciji.