Američki tehnološki div Google će u vrlo kratkom periodu korisnicima ponuditi novu opciju automatskog brisanja podataka o historiji lokacije i aktivnostima na internetu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Tehnološki portal "The Verge" objavio je kako se Google priprema za lansiranje nove opcije koja korisnicima omogućava automatsko brisanje podataka o lokaciji i aktivnostima. 

Kako je ranije navedeno iz Google-a, ova kompanija pridaje veliki značaj tome da korisnicima pruža više mogućnosti za upravljanje podacima. 

Korisnici Google-a će u bilo kojem trenutku u "postavkama" moći izbrisati svoju povijest lokacija i podatke o internet aktivnostima. Osim toga, korisnicima će biti omogućeno da traže i automatsko brisanje svojih podataka u razdoblju koje odredi sistem, a to je prema sadašnjim informacijama, period od tri do 18 mjeseci. 

U slučaju da korisnici ne zahtijevaju brisanje podataka na određeni vremenski period oni će biti pohranjivani u periodu do 18 mjeseci, a svi podaci stariji od toga će automatski biti obrisani. 

Očekuje se da bi nova Google-va opcija mogla biti dostupna već narednih sedmica na Android i IOS platformama.