navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nagrada za hemiju

Goodenough u 97. godini postao najstariji Nobelovac u historiji

John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino osvojili su Nobelovu nagradu za hemiju, rekao je na konferenciji za novinare Goran Hansson, generalni sekretar Kraljevske Švedske akademije nauka

Objavljeno: 09.10.2019. u 13:11
get url
text

Tri istaknuta naučnika zajednički su nagrađena Nobelovom nagradom u oblasti hemije za 2019. godinu, zbog njihove zasluge u "razvoja litij-ionskih baterija", saopćilo je u srijedu Vijeća za dodjelu Nobelove nagrade.

John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino osvojili su Nobelovu nagradu za hemiju, rekao je na konferenciji za novinare Goran Hansson, generalni sekretar Kraljevske Švedske akademije nauka.

Američki profesor i fizičar Goodenough (97) postao je i najstarija osoba koja je dobila Nobelovu nagradu.

Litij-ionske baterije poznate su kao prve doista lagane baterije, a one se široko koriste u prijenosnim elektronskim uređajima, poput mobilnih telefona i pejsmejkera.

Nakon što je danas dodijeljena Nobelova nagrada za hemiju, sutra će biti poznat i dobitnik nagrade za književnost, a u petak će biti dodijeljena i Nobelova nagrada za mir.

U ponedjeljak je na rasporedu i proglašenje dobitnika Nagrade u oblasti ekonomskih nauka.

Ove godine će biti dodijeljene dvije nagrade u oblasti književnosti s obzirom na to da je prošlogodišnja suspendirana zbog seksualnog skandala koji je potresao Akademiju, a radi se o najvećem skandalu povezanom s ovom nagradom od 1901, kada je prvi put dodijeljena.