Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra na Trgu solidarnosti do broja 14 na Alipašinom Polju.

Na današnji dan 1992. godine granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske usmrtila je 11 i ranila 53 civila Sarajeva, dok su čekali u redu za hljeb na ovom mjestu.

Ubijeni su Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkelj, Edin Ušanović i dvije neidentifikovane osobe.

Na mjesto masakra cvijeće su položili i članovi porodica, prijatelji i komšije ubijenih, delegacije Grada Sarajevo i Općine Novi Grad, te predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Alipašino Polje A-1, Unije civilnih žrtava rata KS-a, AntiDayton pokreta, kao i građani i predstavnici političkih partija.

Ovo je bio prvi od tri stravična masakra koje je počinila agresorska vojska na Alipašinom Polju, tokom opsade Sarajeva. Nakon ovog ubijanja nevinih civila, u novembru 1993. ispaljena je granata kojom su ubijeni učiteljica i učenici na Trgu ZAVNOBiH-a, a godinu poslije desio se i treći masakr u kojem je agresorska granata usmrtila djecu na sankanju u Bosanskoj ulici.