navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Veliki humanitarac

Godišnjica smrti slavnog komičara: Bio je teško bolestan, ali to ga nije spriječilo da pomaže drugima

Bio je jedan od najboljih komičara svih vremena, a njegova smrt 11. augusta 2014. godine šokirala je cijeli svijet.

Objavljeno: 11.08.2020. u 08:10
get url
text

Prema riječima Susan Schneider, supruge Robina Williamsa, glumac se nije mogao nositi sa svojom dijagnozom demencije i zato je digao ruku na sebe.

Otkrila je da se Robin godinu prije smrti borio sa strahom, anksioznošću, depresijom i nesanicom, gubio je pamćenje i postao paranoičan, što je posljedica demencije.

Ljekari su obdukcijom ustanovili da je bolovao od Parkinsonove bolesti.

Williams, koji je imao 63 godine kada je umro, postao je poznat po svojim improvizacijskim vještinama i mnoštvu pamtljivih glasova koje je sam izmislio.

Počeo je izvoditi stand-up komediju sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća u San Franciscu i Los Angelesu, a proslavio se igrajući vanzemaljca Morka u seriji "Mork & Mindy".

U rodni San Francisco vratio se nakon što je napustio Julliards, privatni konervatorij umjetnosti u New Yorku.

Nije mogao pronaći glumački angažman, ali je vidio oglas za radionicu u crkvi i tu je zapravo počelo njegovo zanimanje za stand-up komediju.

- Otišao sam na tu radionicu u podrumu Luteranske crkve i bila je riječ o stand-up komediji, pa ne možete improvozirati s drugima, no ja sam to počeo raditi. I onda sam shvatio: "Pa ja tu gradim svoj nastup" – izjavio je Williams u jednom intervjuu.

Glumac je 2001. posjetio gorilu Koko u u skloništu u Kaliforniji s kojom se sprijateljio. Njeni njegovatelji su joj pokazali jedan od njegovih filmova i činilo se kao da ga je prepoznala.

- Podijelili smo nešto izvanredno, smijeh - rekao je Robin nakon susreta s Koko.

Tokom školovanja u New Yorku bio i mimičar u Central parku. Vjerovantno jedan od njegovih najpamtljivih filmova je "Mrs. Doubtfire" u kojem mu je Lisa Jakub tumačila kćerku.

Ona je otkrila da joj je Williams jako pomogao jer joj je taj agažman utjecao na školovanje.

- Kada sam imala 14 godina, otišla sam na lokaciju za snimanje "Mrs. Doubtfire" na pet mjeseci i u mojoj srednjoj školi nisu bili sretni. Moj posao je značio više opterećenja za učitelje i nisu bili opremljeni za netradicionalnog učenika, pa su me za vrijeme snimanja izbacili iz škole - ispričala je Lisa.

Robin je shvatio koliko se Lisa nasekirala zbog takvog razvitka situacije, pa je napisao pismo i poslao ga njenoj školi.

- Učenik takvog kalibra i talenta bi trebao biti ohrabren da ode u svijet i uči kroz rad. Trebala bi biti ohrabrena da se vrati u učionicu kada završi s tim iskustvima i dijeli ih te da motivira kolege da postignu nešto više. Ona je dragocjen dodatak toj učionici – napisao je Williams.

Navodno je škola uokvirila njegovo pismo, ali nisu dozvolili Lisi da se vrati.

- Ono što je bitno iz te priče je da se Robin zauzeo za mene. Imala sam samo 14 godina i već sam vidjela da sam u industriji u kojoj ti puno ljudi zabije nož u leđa. Bilo je očigledno da mi je Robin čuvao leđa - kazala je Jakub.

Iako je oduševio likom Morka u sitcomu "Mork & Mindy", Williams nije bio prvi izbor za tu ulogu. Producenti su otkrili da je prvi scenarij bio užasan i da su našli nekog glumca koji je na kraju odustao. Na kraju su tražili nekog novog i naišli na tad još neiskusnog Robina koji je sve poboljšao.

Zasluge pripadaju Williamsu što je postalo uobičajeno da zvijezde daju glasove likovima u animiniranim filmovima.

Uspjeh "Aladdina" 1992. godine, u kojem je Robin posudio glas duhu iz svjetiljke, potaknuo je produkcijske kuće da im to postane dio prakse.

Glumac je učestvovao i u snimanju animiniranih hitova "King of Thieves", "Happy Feet" i "Happy Feet 2".

Godine 1998. osvojio je Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Good Will Hunting", a tokom govora dogodio mu se veliki propust.

Progovorio je o tome kasnije u "The Grahan Norton Showu".

- Zaboravio sam zahvaliti majci koja je bila u publici. Čak mi je i terapeut rekao da sam gadno zeznuo – ispričao je Williams.

Reditelj Steven Spielberg otkrio je koliko je Williams volio tješiti i pomagati ljudima da bude sretniji, a 1991. snimili su film "Hook" u kojem je glumac utjelovio Petra Pana i veoma se zbližili.

Njegove kolege kažu da je Robin na pozornici i filmskom ekranu bio fantastičan komičar, a u privatnom životu veliki humanitarac koji je odgajao troje djece.

Tri puta se ženio i iz prva dva braka imao je kćerku (31) te sinove Zacharyja (37) i Codyja (28). Svi su krenuli njegovim stopama i bave se glumom.

U septembru izlazi dokumentarni film o komičaru pod nazivom "Robinova želja" koji je istražio posljednje dane njegovog života i bolest za koju se saznalo tek nakon njegove smrti.