open-navfaktor-logo
search
Sufizam
Godišnjica smrti Dželaludina Mevlane Rumija, pjesnika koji i danas nadahnjuje čovječanstvo
U okviru programa je izveden i mistični ples dreviša, poznat i kao "nebeski ples", a prisutni građani Konye su imali priliku da uživaju u jedinstvenim i nadahnutim pokretima poznate derviške grupe koja često nastupa i u gradovima diljem svijeta
14.12.2019. u 14:57
get url
text
Ples derviša, sufizam
Ples derviša, sufizam

Ove godine obilježava se 746. godišnjica smrti istaknutog sufijskog pjesnika i učenjaka Dželaludina Mevlane Rumija, a posebno raznolik kulturni program, kao i prethodnih godina, bit će organizovan u Konyi, gradu u kojem je Mevlana duži vremenski period živio i djelovao.

U okviru programa je izveden i mistični ples dreviša, poznat i kao "nebeski ples", a prisutni građani Konye su imali priliku da uživaju u jedinstvenim i nadahnutim pokretima poznate derviške grupe koja često nastupa i u gradovima diljem svijeta.

Ovom manifestacijom je počelo obilježene godišnjice smrti Rumija, pjesnika koji svojom bezvremenom mudrošću i plemenitom mišlju o ljubavi i danas nadahnjuje čovječanstvo.

- Ljubav nam nevidljivim mastilom piše istinu o sebi, da bi nam duša tu praznu stranicu očima srca tražila, pronašla i čitala, čeznući svakim ispisanim slovom za njenim prisustvom... - samo su neke od nadaleko poznatih riječi velikog pjesnika.

{$galerijaFotografija}

Poznati sufijski mistik, pjesnik i teolog Rumi umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava u Konyi svečanom manifestacijom "Seb-i Arus", koja traje 10 dana. Smrt Rumija se na turskom jeziku naziva i "vuslat", što bi u slobodnom prijevodu značilo njegov "povratak Gospodaru".

Rumi se smatra jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime Rumi je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, dok naziv Mevlana na perzijskom jeziku znači "naš vodič".

Rođen je u Belhu (današnji Afganistan) 6. rebiul-evvela 604. godine po islamskom računanju vremena, odnosno 29. septembra 1207. godine. Njegovo rođeno ime je bilo Muhammed.

20191214_2_39841053_50356996 - Copy.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.