open-navfaktor-logo
search
Majstor glumačkog zanata
Godišnjica smrti doajena bh. glumišta Rejhana Demirdžića: Pola života poklonio teatru
Doajen bh. glumišta, pozorišni, filmski, radijski i televizijski glumac Rejhan Demirdžić preminuo je na današnji dan, 22. augusta, prije 32 godine.
22.08.2020. u 10:01
get url
text

Rođen je prvog januara 1927. godine u Sarajevu, a prvi glumački nastup imao je u sarajevskom Narodnom pozorištu 1943. godine. Osim u sarajevskom Narodnom pozorištu glumio je u pozorištima u Šapcu, Užicu i Nišu u periodu 1945.-1955. kada se vratio u Sarajevo.

Bio je veliki majstor glumačkog zanata - glumac koji nije imao svoj fah već je mogao uspješno glumiti i mangupa i nacističkog oficira i bega i gradskog gospodina.

- Umjetnik mora dio sebe pokloniti svom pozivu - dio svog privatnog života i emocija. Za sebe mogu slobodno reći da sam pola svog života, svoje ličnosti, individualnosti, poklonio teatru. Zbog toga mi nikad nije bilo žao i kad bih bio u prilici da opet biram, izabrao bih glumu - rekao je jednom Demirdžić.

Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ ostali su upamćeni po zabavnim emisijama Radija Sarajevo, gdje su igrali veoma popularne likove Uzeira i Momu, a po tim imenima su prozvani tadašnji novosagrađeni moderni neboderi u sarajevskom naselju Marijin Dvor.

Dobitnik je brojnih nagrada, a 1965. godine Grad Sarajevo mu je dodijelio Šestoaprilsku nagradu i ulicu u sarajevskom naselju Dobrinja.

Demirdžić je preminuo je 22. augusta 1988. godine u rodnom gradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.