open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločine
Godišnjica pogibije tri djevojčice: Djeca u ratu ciljano ubijana u opkoljenom Sarajevu
Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, danas je obilježeno 25 godina od pogibije tri djevojčice u ulici Dženetića čikma 10 u Sarajevu.
25.06.2020. u 11:33
get url
text

Na današnji dan, prije 25 godina, prekinuti su životi djevojčica u dobi od 9, 11 i 12 godina. Članovi porodica ubijene djece, predstavnici Udruženja djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., građani i prijatelji, okupili su se danas da obilježe godišnjicu zločina nad djecom opkoljenog Sarajeva, poručivši da se ovaj i slični zločini više nikada i nikome ne ponove. 

Među prisutnima je bio i Sabrija Zimić, otac ubijene Sidbele, koja je u trenutku smrti imala samo devet godina. 

- Imala je devet godina, ovdje se igrala sa drugaricama. Ja sam bio u putu za Sarajevo. Granata je pogodila šaht. Tačno je udarila u ivicu šahta, nju je pogodio geler - prisjetio se Zimić.

I 25 godina poslije, istakao je, sjećanje ne blijedi.

- Idem putem i razmišljam o tome da je isto kao da se danas desilo. Prošlo je 25 godina, ali je isto kao da je danas bilo. Teško je... Najviše boli što još niko nije odgovarao za ove stvari koje su se desile, barem našoj djeci - pojasnio je Zimić.

{$galerijaFotografija}

Njegova želja je da se nikada i nikome ne desi ono što se njima dogodilo. 

- Djeca nisu kriva, ona su nevina. Ali, naša djeca, ovdje, u Sarajevu su ciljano ubijana - poručio je Zimić.

Da su djeca bila mete tokom opsade Sarajeva smatra i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica. 

- Mi uvijek šaljemo poruku pravosudnim institucijama, zapravo Tužilaštvu BiH da pokrene optužnice protiv onih koji su činili zločine tokom opsade grada, koji su ubijali djecu, koji su odgovorni za 1.601 ubijeno dijete, jer još nije podignuta nijedna optužnica - rekao je Grabovica.

Podsjetio je da je iz Haga premješteno 850 pripremljenih predmeta i smatra da sigurno među njima ima onih koji su bili učesnici opsade Sarajeva. 

- Međutim, ne znam da je ijedan predmet urađen, da je procesuiran, a možda nije nikada ni otvoren. Zaista se pitamo šta to Tužilaštvo radi, za koga rade - pojasnio je Grabovica.

Podsjetio je i na to da su djeca uglavnom ubijana dok nije bilo borbenih dejstava. 

- Kada bi roditelji dozvoljavali da izađu nakratko iz podruma i skloništa, kako bi se opustili nakon dugotrajnih boravaka u njima i kako bi se družili sa svojim drugovima, zločinci bi koristili te prilike i tako na mnogim mjestima djeca su ubijena u grupama. Očito da se ciljano ubijalo, da tu nije bilo slučajnosti. Ovo mjesto to potvrđuje, jer ovdje nije bilo vojnih objekata - izjavio je Grabovica tokom današnjeg obilježavanja u ulici Dženetića čikma u Sarajevu.

Poručio je da je "svako deseto dijete ubijeno iz snajpera".

Na današnji dan 1995., tragično su stradale Sidbela Zimić (9 godina), Amina Pajević (11) i Ljiljana Janjić (12). Djevojčice su ubijene dok su se igrale ispred zgrade. Granata ispaljena sa agresorskih položaja pala je ispred zgrade oko 18 sati, u vrijeme kada je obično bilo mirnije i kada su djeca izlazila iz skloništa.

Djeca u ratu ciljano ubijana u opkoljenom Sarajevu - 25. 6. 2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.