open-navfaktor-logo
search
Najveći manevar
Godišnjica operacije "Tigar - Sloboda 94": Položeno cvijeće na mezarju Humci
Evocirane su uspomene na operaciju, koja je preokrenula tadašnji tok rata u Bihaćkom okrugu, stvorivši pritom pretpostavke za oslobodilačke akcije boraca 5. korpusa Armije RBiH i oslobađanje Velike Kladuše
09.07.2019. u 11:38
get url
text

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice jedne od najuspješnijih vojnih operacija za vrijeme agresije na BiH - operacije "Tigar - Sloboda 94", koja je ocijenjena i kao "najveći manevar u ratu", direktni učesnici akcije zajedno sa bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem položili su cvijeće na mezarju Humci.

Tom prilikom evocirane su uspomene na ovu operaciju, koja je preokrenula tadašnji tok rata u Bihaćkom okrugu, stvorivši pritom pretpostavke za oslobodilačke akcije boraca 5. korpusa Armije RBiH i oslobađanje Velike Kladuše.

- Građani Bihaćkog okruga propatili su tokom opsade i svi ti zločini i tragedije pogodile su naš narod, ali izdaja Fikreta Abdića i njegovih istomišljenika najviše nas je pogodila i upravo akcija Tigar –Sloboda bila je prekretnica u borbi protiv izdajnika. Ona je izuzetno bitna i bila je zadovoljština za sve nas jer smo tom akcijom opalili pljusku ratnom zločincu Fikretu Abdiću – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Akciju su u najvećoj tajnosti pripremali od januara do jula komandant Petog korpusa Atif Dudaković i komandant 502. Hamdija Abdić-Tigar, koji je i ubačen u štab vojske tzv. Abdićeve narodne odbrane. Ostatak vojske i lokalno stanovništvo o toj velikoj predstavi ništa nisu znali, a svemu je prethodila obavještajno-sigurnosna operacija "Tigar – Sloboda 94”.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.