open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Godišnjica masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića: Agresorska granata s Hladivoda ubila sedmero Sarajlija
U sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića danas je obilježena godišnjica masakra u ovoj ulici, gdje je prije 29 godina, uslijed eksplozije minobacačke granate kalibra 120 milimetara, ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske koji su se nalazili na Hladivodama, smrtno stradalo sedam sugrađana, dok ih je četvero ranjeno.
29.11.2022. u 12:06
get url
text

U ime Kantona Sarajevo, ministar finansija Davor Čičić položio je cvijeće i odao počast žrtvama masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

Ubijeni su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Tom prilikom poručeno je da nikada neće biti zaboravljena brojna ubistva i ranjavanja civila koje je počinila Vojska RS-a tokom opsade Sarajeva, kao i patnje kroz koje su građani u tom periodu prolazili.

U svom obraćanju prisutnima, ministar Čičić naveo je, između ostalog, da presude komandantima Vojske RS-a Stanislavu Galiću, Dragomiru Miloševiću i Ratku Mladiću za zločine nad Sarajlijama nisu dovoljne, te da pored komandne i političke odgovornosti, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske RS-a.

- Ne smijemo i nećemo zaboraviti monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može pojmiti. Ali i pored takve prošlosti, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci strašnih zločina, uključujući i ovaj koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - istakao je ministar Čičić.

Na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, delegacije Grada Sarajevo i Općine Centar, te Unije civilnih žrtava rata KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.