open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločin
Godišnjica masakra u Sarajevu: Granatama Vojske RS-a ubijeno devet civila, među njima petero djece
Prije 28 godina, granatama Vojske Republike Srpske ubijeno je devet civila, među njima i petero djece u sarajevskoj ulici Žrtava fašizma.
10.11.2021. u 15:46
get url
text

Tog 10. novembra 1993. godine oko 13.50 sati sa agresorskih položaja koji su se nalazili na području Nedžarića ispaljene su tri minobacačke granate, koje su pale na asfaltnu podlogu u ulicama Žrtava fašizma kod broja 12 i Ilije Engela kod broja 5.

Od eksplozivnog i rasprskavajućeg dejstva granata poginulo je devet osoba, i to: Elma Geko, Slavojka Govedarica, Semir Haseta, Amina Hećo, Ajdin Hodžić, Ibrahim Huskić, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka. Teže i lakše ranjeno je 38 osoba.

Delegacije, među kojima je i delegacija Kantona Sarajevo, danas su položile cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma kod broja 12 u naselju Otoka, u znak sjećanja na devet ubijenih sugrađana. 

Prisutnima na obilježavanju godišnjice obratili su se ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i predsjednik MZ Otoka Davor Ninić.

Hadžiahmetović je kazao kako moramo stalno podsjećati na hiljadudnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su građani bili izloženi velikim patnjama, gladni, žedni, promrzli i izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, od čijeg je dejstva ubijeno njih više od 12.000, a među njima i 1.601 dijete.

- Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Također, osuđen je, ali na doživotni zatvor i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja - podsjetio je Hadžiahmetović.

Istakao je da je, ipak, premalo osuditi samo nekoliko komandanata i političara za patnju građana tokom četiri godine opsade, a posebno ako se uzmu u obzir ključne informacije vezane za 12.000 ubijenih i 60.000 ranjenih.

- Pored komandne i političke, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske Republike Srpske i na tome treba raditi dok još ima vremena - poručio je Hadžiahmetović.

Naglasio je i da se, bez obzira na prošlost, naša budućnost mora graditi na suživotu, međusobnom uvažavanju i toleranciji, a da bi tako bilo, pravda mora biti zadovoljena i počinioci zločina adekvatno kažnjeni, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.