open-navfaktor-logo
search
Položeno cvijeće
Godišnjica masakra na Alipašinom Polju: Jedanaest Sarajlija ubijeno u redu za hljeb
Na današnji dan, prije 28 godina, oko 12.00 sati sa položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Nedžarića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 milimetara, od čijeg dejstva je ubijeno 11 Sarajlija dok su stajali u redu za hljeb. Još njih 53 je teže i lakše povrijeđeno.
30.08.2020. u 12:29
get url
text
Godišnjica masakra na Alipašinom Polju

Ubijeni su Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentificirane muške osobe.

Ovim povodom, ministrica pravde i uprave KS Mersa Kustura danas je položila cvijeće na mjesto masakra u ulici Trg solidarnosti do broja 14 na Alipašinom polju.

Zajedno s ministricom Kusturom u delegaciji Kantona Sarajevo bili su i dopredsjedavajuća u Skupštini KS Danijela Kristić i zastupnik Vedran Jakupović, te ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić.

- Nakon 28 godina ponovo se nalazimo na ovom mjestu kako bismo govorili o prošlosti, ali i o budućnosti. Potrebno je govoriti o tome kako se gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje, niti igdje više na svijetu. Budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana kroz suživot, međusobno uvažavanje i toleranciju - kazala je ministrica Kustura ovom prilikom.

Poručila je kako ne voli praviti podjele među ljudima, ali osjeća potrebu da spomene da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol, niti vjersku ni nacionalnu pripadnost.

- Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Prvostepeno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba vojske Republike Srpske. Ipak, premalo je osuditi par ljudi za patnju svih građana tokom četiri godine opsade, a kamo li za preko 12.000 ubijenih građana i djece i preko 60.000 ranjenih - naglasila je ministrica Kustura.

Ovo je bio prvi od tri stravična maskara koja su se desila na Alipašinom Polju.

Pored delegacije KS, cvijeće su položile porodice žrtava, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, predstavnici Grada Sarajevo i Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.