open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Godišnjica masakra: Cvijeće i molitve za 71 žrtvu na tuzlanskoj Kapiji
Granata koju je s Ozrena ispalila Vojska Republike Srpske, 25. maja 1995. godine ubila je 71 osobu, a ranila njih oko 200. Bio je to jedan od najstrašnijih zločina nad civilima tokom agresije na BiH
25.05.2019. u 12:12
get url
text
Kapija u Tuzli: Odavanje počasti žrtvama

Brojne delegacije i građani došli su danas na Kapiju, u centar Tuzle, da odaju počast žrtvama stravičnog masakra koji se na ovom mjestu dogodio 25. maja 1995. godine. Granata koju je s Ozrena ispalila Vojska Republike Srpske, ubila je 71 osobu, a ranila njih oko 200. Bio je to jedan od najstrašnijih zločina nad civilima tokom agresije na BiH.

Komemoracija na Kapiji počela je stihovima Mehmedalije Maka Dizdara "...ovdje se ne živi samo da bi se živjelo, Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo, Ovdje se umire da bi se živjelo...". Nakon toga uslijedilo je kratko podsjećanje na uzoke i početke agresije na BiH, a zatim su tuzlanski glumci pročitali imena civilnih žrtava rata koje su ubijene na području Tuzle.

{$galerijaFotografija}

Zekiji Mahmutović-Beganović na kapiji je ubijen sin Adnan, koji je imao samo 16 godina.

- Na sinovom mezaru sam sjedila 21. maja i plačići slavila njegov rođendan. Roditelji 24 godine pate. Ja sam uradila stent na srcu zbog te patnje, a tako je svim roditeljima. Niko nam ništa ne pomaže i ne brine se za nas - rekla je danas Zekija Mahmutović-Beganović.

Ona navodi da ima još jednog sina, koji je rođen poslije ubijenog brata i također nosi ime Adnan.

- Dragi Allah mi je opet dao sina. Uoči petka svaki puta klanjam kod kuće da svome djetetu barem nešto dam od sebe. Zamišljam kakav bi danas bio. Sanjam samo slike kada je bio mali - priča Zekija Mahmutović-Beganović.

Molitvom i paljenjem svijeće počast su prvi odali predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice, a iza njih brojne delegacije i građani.

Najveći dio ubijenih na Kapiji bili su mladi. Njihova prosječna starost bila je manja od 24 godine. Za ovaj zločin pred Sudom BiH, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora jer je naredio da se topovskim preojektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo.

Kapija godišnjica 2019
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.