open-navfaktor-logo
search
Najodlikovaniji
Godišnjica formiranja Laste: Generacija koja je dala maksimum za slobodu
Posebno smo ponosni na činjenicu da smo imali homogen multietnički sastav jedinice i živimo u nadi da će naša djeca u budućnosti živjeti i djelovati kao i mi bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, izjavio je Šakić
15.05.2019. u 16:16
get url
text

Udruženje odreda policije za specijalne namjene Lasta obilježava 27. godišnjicu osnivanja i tim povodom su obišli mezarja i groblja gdje su ukopani njihovi saborci koji su dali živote za domovinu.

-Svake godine kad se skupimo na ovom mjestu pomiješaju se osjećaji tuge i ponosa. Tuge, zbog gubitka naših prijatelja i braće jer su oni bili drugi dio naše porodice, a ponos što smo dali sve od sebe da doprinesemo zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu a potom i oslobađanju većeg dijela naše domovine - izjavio je u svom obraćanju prof. dr. Vedad Šakić.

Današnji dan je, dodao je, prilika da se prisjetimo svih pripadnika Laste kojih više nema među nama, te da zajedno sa njihovim porodicama podsjete na njih i njihovu nemjerljivu žrtvu, ali i da se podsjete šta je Odred bio, koje su vrijednosti koje je baštinio i koliko je uticao na živote svih koji su bili njegov dio.

-Posebno smo ponosni na činjenicu da smo imali homogen multietnički sastav jedinice i živimo u nadi da će naša djeca u budućnosti živjeti i djelovati kao i mi bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost – izjavio je Šakić.

Pripadnici Laste bili su jedna od rijetkih jedinica koja je svoj doprinos u odbrani dala na svim ratištima u Bosni i Hercegovini, dodao je sekretar Udruženja Semir Islambašić.

- Njih 56 svih nacionalnosti su položili živote u odbrani od agresije, dok ih je 180, odnosno 80 posto pripadnika je bilo teže i lakše ranjeno. Među šehidima je bio i moj otac Fahrudin. Sa ponosom moramo naglasiti da je ovo najodlikovanija jedinica u sastavu Oružanih snaga RBiH u odnosu na ukupan broj pripadnika - kazao je Islambašić.

{$galerijaFotografija}

Kroz naše Udruženje, dodao je, baštinimo tradiciju Odreda prisječajući se značajnih godišnjica, organizacijom tradicionalnog memorijalnog turnira "Mirsad Mahmutović". Nažalost, kako je rekao, nisu u mogućnosti da puno pomognu porodicama šehida i poginulih boraca i materijalno ugroženim pripadnicima jer nemaju sredstava.

-Ponosni smo i na činjenicu da je značaj Odreda i rad Udruženja prepoznat od Grada Sarajeva dodjelom Šestoaprilske nagrade i plakete Općine Centar. Preostaje nam da realizujemo još projekat izgradnje spomen-obilježja na lokalitetu spomen-parka "Lasta" na Koševu i da u amanet ostavimo mlađim generacijama nešto što će ih podsjećati na generaciju koja je dala maksimum za slobodu koju danas imamo. Današnji dan je bio izrazito tmuran i težak za stanovnike glavnog grada u BiH, a posebno je bio težak za pripadnike Odreda "Lasta", jer je na današnji dan na bolji svijet odletjela jedna Lasta, naš prijatelj i saborac Samir Bošković. – izjavio je sekretar Udruženja Semir Islambašić.

Odred Lasta - 15. 5. 2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.