Srijeda, 12.05.2021.
FOTO: Damir Hodžić

Godišnjica bitke za odbranu Orlića: Položeno cvijeće na mezaru Fadile Odžaković Žute

Na današnji dan, 18. septembra 1992. godine, teško je ranjena Fadila Odžaković Žuta, jedna od heroina odbrane Sarajeva protiv srpskog agresora. U bolnici je preminula dva dana kasnije

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen-obilježju Lav i na mezaru heroine Fadile Odžaković Žute danas je obilježena 27. godišnjica bitke za odbranu Orlića na Žuči, te ranjavanja i pogibije heroine Fadile Odžaković Žute.

Nusret Aganović Aga, predsjednik Udruženja Prve slavne - 111. viteške brigade, kazao je kako se "danas nalazimo na ovom svetom mjestu gdje je dosta naših šehida i poginulih boraca ukopano".

- Danas se sjećamo svih njih i posebno naše Fadile Odžaković Žute. Moram napomeniti da je Fadila bila pripadnica Velešićkog odreda, Pofaličko-velešićke brigade, odnosno Prve mehanizovane, kada je dala život za ovu državu - kazao je Aganović.

Dodao je kako se heroina Fadila ne smije zaboraviti, kao ni sve heroine Bosne i Hercegovine.

- Naša djeca se ne trebaju stidjeti naše historije. Naša historija je čista kao dječija suza. Nismo napravili nikakve genocide, nismo izvršili nikakvo djelo koje se kosi sa konvencijom za ljudska prava. Ponosno možete pričati za vaše roditelje i djedove, da su hrabro branili Bosnu i Hercegovinu, jer smo mi napadnuti i samo smo se branili - istakao je predsjednik Udruženja.

Cvijeće su položili predstavnici Udruženja Prve slavne - 111. viteške brigade, zajedno sa djecom iz osnovne škole u Velešićima, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, Općine centar, te predstavnici boračkih udruženja i saborci.

Na današnji dan, 18. septembra 1992. godine, teško je ranjena Fadila Odžaković Žuta, jedna od heroina odbrane Sarajeva protiv srpskog agresora. U bolnici je preminula dva dana kasnije. Odžaković je ranjena na lokalitetu Žuči, Orlića, strateških kota za odbranu Sarajeva. Posthumno je 1993. godine odlikovana najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 1994. godine "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

Prije tačno 27 godina agresor je na prostoru Žuči – Orlića otpočeo napad sa upotrebom živog štita na linije odbrane 1. mehanizovane brigade i združenih Vogošćanskih odreda. Taj događaj, datum i ličnosti, u historiji odbrane Orlića, grada Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine, ostat će zabilježen krupnim slovima. Samo 18. septembra svoje živote dalo je 12 boraca, dok je 68 teže ili lakše ranjeno.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh