open-navfaktor-logo
search
Sjećanja
Godišnjica akcije "Forsiranje rijeke Neretve": Išli smo grlom u jagode
Prisutnim se na mostarskim Šehitlucima obratio Azer Penava predsjednik JOB-a Stari Grad, gdje je podsjetio kakva se bitka vodila tog odlučujućeg junskog dana
14.06.2019. u 15:50
get url
text

Na današnji dan 1992. godine izvedena je čuvene akcije "Forsiranje rijeke Neretve" s ciljem potpunog oslobođenja lijeve obale Neretve od srpskog agresora.

U toj operaciji poginulo je 16 mostarskih heroja Samostalnog mostarskog bataljona. Njihovi saborci i građani su posjetili danas mjesta njihove pogibije i spomen-obilježja, gdje su položili cvijeće i odali počast u okviru manifestacije "Putevima pobjede", u programu pod nazivom "Stazama Samostalnog mostarskog bataljona".

{$galerijaFotografija}

Cvijeće je položeno i na Šehitlucima i u Liska haremu. Također, nezaobilazno mjesto obilaska u okviru ovog programa bio je i "Razvitak", gdje je odata počast borcima Armije RBiH Ahmetu Hadžiću i Salki Braci Repku, koji su ubijeni nakon što su na zgradu ove nekadašnje robne kuće istakli zastavu BiH sa ljiljanima.

Prisutnim se na mostarskim Šehitlucima obratio Azer Penava predsjednik JOB-a Stari Grad, gdje je podsjetio kakva se bitka vodila tog odlučujućeg junskog dana.

- Došli smo kod hotela Bristol. Prešli smo na lijevu obalu čamcima. U tom dijelu grada u tom trenutku nije bilo dejstava. Dan ranije prešla je grupa od 50, 60 ljudi u Donjoj Mahali. Već tad bili smo ostali bez komandandanta Enke Salčina - ispričao je Penava.

Prisjetio se i početka čuvene operacije.

- Krenula je akcija, dobro je izvedena, a nažalost ostali smo bez 16 saboraca. Akcija je pripremana mjesec. Kada smo prešli, zatekli smo razvaljene dijelove grada. Najviše su devastirane bile džamije, u kuće se provaljivalo i pljačkalo. Nastavljena su dejstva, preko Južnog logora, aerodroma, do Blagaja. Išlo se grlom u jagode. Otežavajuća okolnost bilo je to što su skoro svi mostovi bili srušeni - rekao je Penava.

U toj akciji živote su dali Enko Salčin, Azer Husković, Semir Maslo, Ozrenko Vrtikapa, Elvedin Tiro, Fadil Džiho, Šerif Husović, Amer Spahić, Derviš Begić, Miralem Ćupina, Zoran Galuza, Dželal Ramadanović, Ismet Mehić-Hika i Alija Nožić.

Mostar, obilježavanje akcije "Forsiranje rijeke Neretve", 14.06.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.