open-navfaktor-logo
search
Velika potražnja
Godišnji rast svjetske cijene hrane 32,8 posto
Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da je indeks cijena hrane u septembru u prosjeku iznosio 130 bodova, što je 1,2 posto više u odnosu na augusti i 32,8 posto više nego u septembru 2020.
12.10.2021. u 09:18
get url
text

FAO-ov indeks cijena žitarica u septembru porastao je za dva posto u odnosu na august, pri čemu su svjetske cijene pšenice porasle za gotovo četiri posto, što je čak 41 posto više nego 2020. godine, zbog povećanja izvoznih mogućnosti usred velike potražnje.

Svjetske cijene riže porastale su u septembru, dok su se cijene kukuruza povećale za umjerene 0,3% (u prosjeku 38% više u odnosu na prošlu godinu) zbog poboljšanih globalnih izgleda usjeva i početka berbe u SAD -u i Ukrajini.

FAO-ov indeks cijena biljnog ulja porastao je 1,7% u septembru, a oko 60% u odnosu na septembar 2020, jer su međunarodne cijene palminog ulja dostigle desetogodišnje najveće vrijednosti zbog velike globalne uvoznih potražnji i zabrinutosti zbog nedostatka radnih snaga migranata koji iskorištavanje proizvodnje u Maleziji.

Svjetske cijene uljane repice također su značajno porasle, dok su kotacije soje i suncokretovog ulja blijede.
FAO-ov indeks cijena mliječnih proizvoda povećala se za 1,5% u odnosu na kolovoz, jer su solidna globalna uvozna potražnja i sezonski faktori u Evropi i Okeaniji povećali međunarodne kotacije za sve mliječne proizvode, posebno maslac.

FAO-ov indeks cijena šećera bio je 0,5% veći u odnosu na prethodni mjesec (i 53,5% u odnosu na godinu dana ranije), potpomognut nepovoljnim vremenskim uvjetima i višim cijenama etanola u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera.
Indeks FAO-ove cijene mesa u septembru je nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i na godišnjem nivou je porastao za 26,3%.

Kotacije ovčjeg i goveđeg mesa porasle su zbog otežanih uvjeta snabdijevanja, dok su one za peradarsko i svinjsko meso opale uslijed obimne globalne ponude prve i manje potražnje za drugo u Kini i Europi.

Svjetska proizvodnja žitarica 2021. godine na putu je da dostigne rekord svih vremena od 2.800 miliona tona, ali to je manje od predviđenih potreba potrošnje u marketinškoj sezoni 2021/22, prema novim projekcijama u najnovijem FAO-u ovom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica.

FAO sada predviđa ubiranje 776,7 miliona tona pšenice 2021. godine, s očekivanim većim prinosima u istočnoj Evropi i Australiji koji umanjuju vremenske prilike i pad proizvodnje zasnovan na sada predviđenom u Kanadi i Ruskoj Federaciji. Prognoza za globalnu proizvodnju krupnog zrna sada je vezana na 1.504 miliona tona, globalna žetva sirka i ječma koja raste brže od one za kukuruz. Svjetska proizvodnja riže predviđena je na 50 miliona tona, što je novi rekord, koji prvenstveno odražava poletna očekivanja od indijskog glavnog usjeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.