open-navfaktor-logo
search
Prodaja nacrno
Godišnje u svijetu bude pojedeno trideset miliona pasa
Konzumacija psećeg i mačjeg mesa u Kini nije ilegalna, ali je ilegalan uzgoj, pa se psi i mačke drže u užasnim uvjetima
25.10.2019. u 20:22
get url
text

Godišnje u svijetu bude pojedeno oko trideset miliona pasa, od čega je deset miliona pojedeno samo u Kini. I dok brojke od petnaest hiljada ubijenih i pojedenih pasa na Yulin festivalu zgražavaju ljude, mnogi ne znaju da je to samo mali broj životinja koje prođu kroz taj pakao. Postoje razne organizacije koje svojim radom pokušavaju smanjiti te brojke, a jedna od njih je Harbin Slaughterhouse Survivors (SHS) koja djeluje od 2016. godine.

Pokrenule su je tri žene koje su u Kinu došle raditi ili studirati te su ostale zbog višeg cilja. Procjenjuje se da u gradu Harbinu godišnje umre trideset hiljada pasa i mačaka zbog konzumacije njihovog mesa, a volonteri iz SHS-a ove su ih godine spasili više od dvije hiljade. Njihov rad ponekad uključuje sprječavanje prodaje, zaustavljanje kamiona prepunih izmučenih mačaka i pasa, proteste te brigu o psima i macama koje uspiju spasiti. Njih treba liječiti, njegovati, hraniti i cijepiti, a ponekad se događa da ih prodavači mesa ucjenjuju te pokušavaju od njih izvući novac za pse koje ne mogu prodati. Oni ih, naravno, kupe i pobrinu se da im pronađu novi i bolji život. No i to je izazov.

Volonteri rijetko puštaju spašene ljubimce u ruke Kineza. Oni im uvijek pokušavaju pronaći domove van Kine, jer Kina i dalje nema nikakve zakone za zlostavljanje, odnosno prava životinja. Zbog toga im je najsigurnije pse i  mace poslati van. No sve to košta, a volonteri se snalaze na sve moguće načine i uglavnom pokrivaju troškove od donacija dobrih ljudi.

Ono što osnivačice ove organizacije žele poručiti ljudima je činjenica da se psi i mačke uzgajaju u groznim uvjetima. Konzumacija psećeg i mačjeg mesa u Kini nije ilegalna, ali je ilegalan uzgoj, pa se psi i mačke drže u užasnim uslovima i prodaju na crno. Mnogi ljudi nisu ni svjesni ovog problema, a oni se trude svojim radom i aktivizmom ljudima otvoriti oči. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.