open-navfaktor-logo
search
Ostali sportovi
Godina u znaku Lane Pudar, Husićevo peto mjesto najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama
Bosna i Hercegovina je u martu ove godine dobila novu sportsku zvijezdu - Lanu Pudar.
01.01.2022. u 09:35
get url
text

Petnaestogodišnja plivačica je u finalu Otvorenog prvenstva Srbije u disciplini 100 metara delfin isplivala A olimpijsku normu ostvarivši vrijeme 57.37 sekundi. Pudar će u nastavku godine potvrditi da se radi o supertalentovanoj plivačici.

Lana je u oktobru osvojila bronzanu medalju na Svjetskom kupu u disciplini 200 metara delfin i postavila novi državni rekord. Mostarka je nastupila i u još dvije utrke delfin stilom. Zauzela je 7. mjesto na 100 metara.

Abu Dhabi je od 16. do 21. decembra bio domaćin Svjetskog prvenstva u kratkim bazenima. Sjajna Pudar je obradovala Bosnu i Hercegovinu prvom velikom seniorskom medaljom. Fenomenalna 15-godišnja Mostarka osvojila je bronzu u disciplini 200 metara leptir. Tu je dionicu isplivala u vremenu od 2:04.88, što je novi rekord Bosne i Hercegovine. Najbolja bh. plivačica osvojila je i sedmo mjesto na 50 metara leptir.

Posljednje nastupe u 2021. godine imala je na Otvorenom prvenstvu BiH, gdje je bila dominantna u svim kategorijama u kojima je nastupila. Postala je državna prvakinja u svih šest disciplina u kojima je nastupila, a to su discipline; 100, 200 i 400 metara kraul, kao i 50, 100 i 200 metara leđno.

VEZANI TEKST - Lana Pudar osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu

U Sarajevu je dva dana pred kraj godine održano državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju, a sjajan rezultat je ostvarila mlada Iman Avdić.

Četrnaestogodišnja Avdić je trku na 800 metara slobodno u Olimpijskom bazenu Otoka isplivala za 8:52.92 i tako postavila novi rekord Bosne i Hercegovine do 16 godina i u seniorskoj konkurenciji za žene. Iman je pobjedom u finalnoj trci ujedno postala i nova prvakinja BiH u ovoj disciplini.

Olimpijske igre koje su 2020. godine odgođene zbog pandemije koronavirusa održane su u periodu od 23. jula do 8. augusta. Zastavu države Bosne i Hercegovine su nosili Amel Tuka i Larisa Cerić.

Bh. tim za OI u Tokio je otišao u sastavu: Amel Tuka u atletici, Larisa Cerić u džudu, Mesud Pezer u atletici, Lana Pudar – plivanje, Nedžad Husić – taekwondo, Tatjana Đekanović u streljaštvu i Emir Muratović - plivanje.

Nedžad Husić je osvojio 5. mjesto, a to je ujedno do sada i najbolji rezultat Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama. 

VEZANI TEKST - Nedžad Husić peti na Olimpijskim igrama: Sarajlija ispisao historiju u Tokiju

Mladi Sarajlija je uzeo prvo mjesto na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Tallinnu, prvoplasirani je bio i na Evropskim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Sofiji, a drugoplasirani na Evropskom prvenstvu za seniore također u Sofiji. Ovim rezultatima je nagovijestio da ga u budućnosti očekuje velika karijera u taekwondou.

Larisa Cerić je okončala svoj nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju u osmini finala. Amel Tuka je u utrci na 800 metara bio šesti, dok je Pezer u bacanju kugle osvojio 11. mjesto. Iako se nisu popeli na pobjednička postolja, ostvarili su historijske rezultate za bh. atletiku na Olimpijadi.

Marko Maksimović, mladi bh. teniser, okitio se titulom najboljeg na Starom kontinentu u konkurenciji do 16 godina. Dobojlija je u finalu Mastersa u Monte Carlu savladao Slovaka Michala Krajcija sa 2:0 u setovima.

VEZANI TEKST - Marko Maksimović prvak Evrope do 16 godina

Najbolja bosanskohercegovačka teniserka Dea Herdželaš je godinu završila kao 221. teniserka svijeta. Samo je 20 bodova dijeli od ulaska u TOP 200. Damir Džumhur je imao godinu za zaborav, te 2021. završava na 158. mjestu ATP liste.

Davis Cup reprezentacija BiH se porazom od Perua - 2:3 nije uspjela plasirati u play-off meč za ulazak među osamnaest reprezentacija svijeta, ali su dolaskom do ovog nivoa Davis Cup takmičenja naši momci uspjeli osigurati opstanak u Prvoj svjetskoj grupi Davis Cup takmičenja i u narednoj godini.

Godina je odlična počela za najbolju bh. skijašicu Elvedinu Muzaferiju. Ona je u februaru u alpskoj kombinaciji u Cortini d'Ampezzo osvojila 16. mjesto i na taj način se zlatnim slovima upisala u historiju bosanskohercegovačkoj skijanja. Muzaferija je nakon veleslalomske utrke zauzimala 26. mjesto, a nakon slaloma je kroz cilj prošla sa ukupnim 16. vremenom sa 8.99 sekundi zaostatka za pobjednicom Mikaelom Shiffrin.

VEZANI TEKST - Elvedina Muzaferija postigla najbolji rezultat u historiji bh. skijanja u Svjetskom kupu

Datum 12.decembar 2021. godine će ostati u lijepom sjećanju za bh. skijašicu. Taj dan je ostvarila najbolji rezultat bh. skijanja u historiji Svjetskog kupa. 

Muzaferija je utrku Super G u St. Moritzu završila na 18. mjestu, što joj je na kraju donijelo 13 bodova u Svjetskom Kupu. Naša najbolja skijašica je utrku završila s vremenom 59.41, što je za 1,6 sekundi sporije od Italijanke Federice Brignone koja je ostvarila trijumf. Ti bodovi su Bosni i Hercegovini donijeli plasman među 20 najboljih skijaških nacija na svijetu.

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je historijski uspjeh, plasiravši se prvi put na Evropsko prvenstvo. Mjesec kasnije izabranice selektora Stevana Ljubičića stigle su do još jednog velikog uspjeha. Na Final fouru Srebrene lige, koji je održan u Mariboru, u konkurenciji Slovenije, Portugala i Austrije bh. odbojkašice su došle do trona i tako izborile plasman u Zlatnu ligu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.