open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnica Sarajeva
Godina mandata Benjamine Karić, šta je planirano, a šta urađeno
Prije godinu dana Benjamina Karić izabrana je za gradonačelnicu Sarajeva.
08.04.2022. u 08:05
get url
text

VEZANI TEKST - Ured gradonačelnice Benjamine Karić na kafanske račune potrošio blizu 17 hiljada KM, gdje se sve jelo i pilo...

Karić je druga gradonačelnica Sarajeva u historiji, a ujedno i najmlađa na ovoj funkciji. Na ovu funkciju došla je na prijedlog SDP-a, a vijećnici Gradskog vijeća izabrali su je jednoglasno.

Prva njena zvanična odluka nakon preuzimanja funkcije bilo je odricanje od službenog automobila, a prodaja tog automobila uspjela je nakon višemjesečnih pokušaja i propale licitacije.

Auto je prodat za 38.600 KM.

U intervjuu za Faktor prije skoro godinu Karić je kazala da je njen naredni korak nakon prodaje automobila pristupanje sistemu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS što je i učinjeno.

Ukazala je tada i na projekat čiste Miljacke, ali nije realiziran jer i prošle godine, a i ove zasigurno imali smo i imat ćemo problem smrdljive rijeke koja protječe kroz glavni grad BiH.

A za pola godine ured sarajevske gradonačelnice potrošio je blizu 17 hiljada maraka na raznorazna druženja, večere i keteringe.

VEZANI TEKST - Pola godine "susramlja" sa Benjaminom Karić: Od populizma do oprosta zločincima koji oprost ne traže

Govorila je da se trebaju završiti i projekti poput Bistričke stanice, koja je i otvorena na dan Grada Sarajeva, a čiju obnovu je pokrenuo bivši gradonačelnik Abdulah Skaka, dok je Gradska uprava mijenjala naziv te mu dodala i ćirilićni natpis.

Kazala je tada i da joj je plan da se privede kraju objekat Vidikovac na Trebeviću što još nije realizirano, kao ni tada najavljena obnova zgrade Vječne vatre.

Nije pronađeno ni rješenje za obnovu kasarne Jajce, a nismo imali ni proslavu Nove godine kao što je to bio slučaj u regiji i svijetu. Tako je Sarajevo ostalo bez dočeka Nove godine, a grad bez zarade, kao i privrednici i trgovci.

Putovala je gradonačelnica u Jasenovac gdje je odala počast žrtvama, bila je i u Turskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, a nedavno je posjetila i EXPO u Dubaiju.

Po preuzimanju dužnosti uspostavila je saradnju sa negatorom genocida gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem i gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

VEZANI TEKST - Benjamina Karić: Iznenađena sam i potresena današnjim reakcijama Draška Stanivukovića

Iako je Sarajevo od davnina poznato kao multietnički, multikulturalni i multireligijski centar Evrope, gradonačelnica je u jednom intervjuu za hrvatski medij osjetila potrebu da se pravda kako Sarajevo nije muslimanski grad, te je pozvala sve one koji imaju takve predrasude da budu njeni gosti, a ona je obećala da će im cijeli dan biti turistički vodič.

Karić je također u posjetu primila i kontroverznog njemačkog političara Tobiasa Pflügera čime se nezaobilazno pohvalila na društvenim mrežama, neznajući da se radi o kontroverznom političaru koji zagovara krajnje kritičan odnos prema NATO-u i euroatlantskim integracijama. Tako je Karić ugostila autora publikacije pod nazivom "Politika crveno-zelene vlade u pitanjima sigurnosti i sprečavanja sukoba" u kojoj iznosi stav da je NATO "odlučio da započne rat protiv Jugoslavije".

Gradonačelnica je došla i na ideju da se na ulazu u Sarajevo postave dva jarbola sa zastavama Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva.

VEZANI TEKST - Vlasti u Beogradu: Zarada 100 miliona eura za Novu godinu; milioni i Sarajevu, ali u Skakin vakat

Kako je Faktor i ukazivao, zastava Grada Sarajeva na jarbolu svakako treba da stoji, međutim problematična je bila njena želja da se zastavom BiH označi početak BiH od Kozije ćuprije ili Vraca.

Ubrzo je taj prijedlog i povukla.

Nije malo imati pred sobom 365 dana, budžet Grada i savjetnike i ne učiniti ništa novo, ne pokrenuti niti jedan projekat, a kititi se tuđim perjem. Pred njom su još tri godine pa se nadamo da će se i nazrijeti nešto konkretno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.