navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brutalna smrt

Glumica "anđeoske ljepote": Pomahnitali fan ubio ju je jer je bio bolesno ljubomoran

Zvijezde iz šoubiznisa nisu uvijek bile tako nedodirljive kao danas. Iako su bile poznate, tretiralo ih se kao "obične ljude" kojima se može pristupiti, bez problema tražiti im autograme…

Objavljeno: 25.04.2020. u 22:24
get url
text

Tokom 1980-ih godina prošlog stoljeća fanovi su se tretirali kao nikakva prijetnja, pa se čak i proganjanje neke zvijezde smatralo tek sitnim prekršajem za kojeg se plaćala mala novčana kazna. No, jedna tragedija sve to je promijenila.

Mlada, prekrasna i perspektivna, to su epiteti koji su se redovno dodjeljivali glumici i modelu Rebbeci Schaeffer, rođenoj u novembru 1967. godine.

Rebbeca je svoju karijeru fotomodela počela u tinejdžerskim godinama, kada su je lovci na talente zapazili zbog "anđeoske ljepote".

Prvi veći uzlet u karijeri doživjela je 1986. godine kada je dobila ulogu Patti u CBS-ovoj humorističnoj seriji “My sister Sam”.

Nakon prekida snimanja serije, glumila je u nekoliko filmova, uključujući crnu komediju "Scene iz klasne borbe".

Pomahnitali fan

Robert John Bardo bio je serijski fan - njegov prvi ideal bila je aktivistica za dječija prava Samanta Smith, koja je poginula u avionskoj nesreći.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I always thought I was her number one fan....guess I was wrong. Guess we all were. #rebeccaschaeffer

A post shared by @ kristianmingle on

Kako je manični Bardo morao imati predmet “opsjedanja”, na njenu nesreću to je postala upravo Rebecca Schaeffer. Osim nje, bio je opsjednut i sa pop pjevačicama Debbie Gibson i Tiffany.

On ju je pratio, pisao joj pisma, zvao telefonom, naprosto opsjedao pune tri godine.

Za pretpostaviti je kako nije mislila da joj Bardo može ozbiljno nauditi, već ga je doživljavala kao nesretnog tinejdžera. Počeo joj je pisati pisma kada je glumila u seriji "My sister Sam" kad je imao tek 16 godina, a kako nije od tada pokušao ništa nasilno, niko nije mogao predvidjeti tragediju koja je uslijedila.

Šta se tačno dogodilo u njegovoj glavi je nepoznato, no jednog dana je Bardo odlučio otputovati u Los Angeles i upoznati je. Istražio je njenu tačnu adresu stanovanja preko privatnih detektiva koje je unajmio te joj se pojavio pred vratima 18. jula 1989. godine.

Lud od ljubomore

Rebecca je otvorila ulazna vrata misleći da zvoni dostavljač sa paketom scenarija kojeg je očekivala. No, to je bio Bardo. On je prije odlaska do nje pogledao film “Scene iz klasne borbe" u kojem je Rebbeca imala scenu u krevetu s kolegom glumcem.

Lud od ljubomore, odlučio ju je kazniti jer je "još jedna holivudska kurva" te je izvadio pištolj kojeg mu je nabavio brat i upucao je ustrijelio u prsa. Rebecca je samo vrisnula i srušila se, a on pobjegao.

Komšije su pozvale hitnu pomoć, ali bilo je prekasno. Bardo je sljedećeg dana uhapšen i priznao je ubistvo.

Imao je samo 19 godina, a iako je bio maloljetan, osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, gdje se nalazi i danas.

Njegova bolesna opsesija nije uništila samo jedan mladi život i život njene porodice, već je i pokrenula veliku akciju izmjene zakona.

Nakon tragedije, SAD je usvojio "zakon o uhođenju", znatno strožu verziju kojom se uhođenje zabranjuje i kažnjava, a tu su praksu slijedile i Kanada, Austrija, Holandija, Belgija, Irska, Velika Britanija, Njemačka i Australija.