open-navfaktor-logo
search
Trideseti rođendan
Glumci o uspjehu predstave "Umri muški": Igrali smo svaki put kao da više nikad nećemo
Nastala kao diplomski rad tadašnje studentice glume Tatjane Šojić, predstava "Umri muški" 14. februara proslavit će 30. rođendan i jubilarno 450. izvođenje.
11.02.2020. u 07:54
get url
text
"Umri muški": Premijerno izvedena 14. februara 1990.

Premijerno je izvedena 14. februara 1990. godine, nastala je kao nepretencenziona i niskobudžetna komedija o muško-ženskim odnosima, preživjela je opsadu Sarajeva, ali i poslijeratno loše stanje u kulturi. Na krilima publike, uz marketing "od uha do uha", postala je fenomen bh. teatra.

Predstava "Umri muški" je zahvaljujući neprekidnom interesu publike, ali i zbog glumačkih interpretacija Tatjane Šojić, Senada Bašića i Admira Glamočaka, postala i ostala kultna predstava Kamernog teatra 55.

- Kada smo radili predstavu, naravno, nismo razmišljali o tome koliko će dugo živjeti na sceni. Željeli smo da bude najbolja, dali sve od sebe, radovali se i strepili od susreta sa publikom. Igrali smo svaki put, kao da više nikad nećemo. Uživali jedni u drugima i susretu sa publikom – kazao nam je Glamočak koji potpisuje i režiju predstave.

Uspjeh predstave opisuje kao radost i neočekivani poklon.

- Iščekivanje svih nepredviđenih razmjena dobre partnerske igre. I onda je tu spontanost u glumačkoj igri, svježina i zanos. Zaborav koji pruža dobra dječija igra. Mašta i pravi smisao postojanje glume i glumaca u njoj - naglasio je Glamočak.

"Umri muški" je priča o ljubavnom trouglu između Eve, Marija i Brune, ispričana kroz mnoštvo duhovitih situacija koje publiku, a ponekad i same glumce, ostavljaju bez daha od smijeha.

- Radostan sam da sam doživio ovaj jubilej. Mnogo toga se izdešavalo od 1990. do 2020, a gotovo nerazdvojne prijatelje sam stekao u Tanji i Atku. Ta neka radost koju imamo kad igramo tu predstavu, radost teatra, radost publike, to je ono što je održalo predstavu sve ove godine. Nikada nisam imao priliku da nešto slavim na taj način - 30 godina igranja predstave. Uzbuđen sam, u pozitivnom smislu, i nadam se da ću u karijeri doživjeti da to ne bude samo jedna predstava. Nama se desila neka pozitivna vibracija, mi volimo tu predstavu i ta predstava voli nas - istakao je Bašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.