open-navfaktor-logo
search
Svečanosti
Glumac Dino Bajrović voditelj ceremonije otvaranja 27. Sarajevo Film Festivala
Ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 13. augusta, ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo, a čast da vodi svečanost otvaranja dodijeljena je mladom bosanskohercegovačkom glumcu Dini Bajroviću.
23.07.2021. u 12:51
get url
text

- Vrlo sam sretan, ali osjećam i veliku odgovornost zbog uloge koja mi je pripala. Sarajevo Film Festival je festival uz koji sam rastao i koji je čak i prije moje odluke da postanem glumac postao dio mene. Sarajevo Film Festival mi je također važan u profesionalnom smislu kao mladom glumcu, kao festival na kojem mogu da se upoznam sa najrecentnijom i najboljom svjetskom i regionalnom kinematografijom i ljudima iz filmske industrije. Važan mi je i kao čovjeku koji je rođen u Sarajevu i koji je ponosan zbog činjenice da se kod nas dešavaju kvalitetni i značajni događaji kao što je Sarajevo Film Festival, koji je rezultat rada, truda i ljubavi domaćih snaga - rekao je Bajrović.

Dino Bajrović je rođen u Sarajevu 1995. godine. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 2020. Njegovo prvo filmsko iskustvo bilo je u kratkometražnom filmu "Majkino zlato" reditelja Irfana Avdića, u kojem je igrao glavnu ulogu. Film je dobio Nagradu za najbolji bh. studentski film na Sarajevo Film Festivalu 2018. godine. Prvu profesionalnu glavnu ulogu imao je u filmu "Sin" rediteljice Ines Tanović, koji je otvorio 25. Sarajevo Film Festival. Do sada njegov posljednji film bio je "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić, u kojem je igrao jednu od glavnih uloga. Igrao je i u pozorišnoj predstavi "To nikad nigdje nije bilo" reditelja Dine Mustafića. Trenutno je na pripravničkom stažu u Narodnom pozorištu Sarajevo.

- Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše regionalne mlade filmske profesionalce. U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo, Mariji Pikić i Belmi Salkunić, te glumcima Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću, Feđi Štukanu i Igoru Skvarici - saopštili su iz press službe SFF-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.