open-navfaktor-logo
search
Nove projekcije MMF-a
Globalni ekonomski rast ove godine u Bosni i Hercegovini dva posto
U novim projekcijama MMF prognozira ekonomski rast Bosne i Hercegovine od dva posto u ovoj i tri posto u 2024. godini.
12.04.2023. u 08:36
get url
text

Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim svjetskim ekonomskim prognozama predviđa da će rast ove godine dostići 2,8 posto prije nego što skromno poraste na tri posto sljedeće godine, što je 0,1 postotni poen ispod januarskih projekcija MMF-a.

U novim prognozama MMF navodi da će globalna inflacija pasti, iako sporije nego što se prvobitno očekivalo, sa 8,7 posto prošle godine na sedam posto ove godine i 4,9 posto u 2024. godini.

MMF navodi da je ovogodišnje ekonomsko usporavanje koncentrirano u naprednim ekonomijama, posebno u eurozoni i Velikoj Britaniji, gdje se očekuje da će rast ove godine pasti na 0,8 posto, odnosno -0,3 posto, prije nego što se oporavi na 1,4 posto, odnosno jedan posto. 

Iako je globalna inflacija opala, što uglavnom odražava oštar preokret u cijenama energije i hrane, MMF navodi da osnovna inflacija (koja isključuje energiju i hranu) još nije dostigla vrhunac u mnogim zemljama. MMF očekuje da će inflacija do kraja godine usporiti na 5,1 posto u 2023. godini, što je znatno više od 0,6 procentnih poena u odnosu na januarsko ažuriranje i znatno iznad cilja.

U novim projekcijama MMF navodi da je ovogodišnja prognoza globalnog rasta od tri posto najniža srednjoročna projekcija od 1990. godine.

Najnovije projekcije također ukazuju na ukupno usporavanje srednjoročnih prognoza rasta. Petogodišnje projekcije rasta konstantno su padale sa 4,6 posto u 2011. na tri posto u 2023. godini. Neki od ovih padova odražavaju usporavanje rasta prethodno brzo rastućih ekonomija kao što su Kina ili Koreja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.