open-navfaktor-logo
search
Minnesota
Glavni tužilac odlučio: Optužnica će biti podignuta protiv još tri policajca za ubistvo Georgea Floyda
Keith Ellison, glavni tužilac u Minnesoti, podići će težu optužnicu protiv bivšeg policijskog službenika, Dereka Chauvina, za ubistvo Georgea Floyda.
03.06.2020. u 21:44
get url
text

Kako javlja CNN, bivši policajac sada je optužen za ubistvo drugog stepena, Georgea Floyda, a optužnice će biti podignute i protiv ostala tri policajca koja su učestvovala u incidentu, navodi se u tvitu američke senatorice Amy Klobuchar.

Očekuje se da će službenu izjavu Ellison dati poslijepodne, po američkom vremenu, više od sedam dana nakon što je Floyd ubijen u Minneapolisu, što je izazvalo demonstracije širom zemlje koji pozivaju na prestanak policijskog nasilja nad crncima.

Chauvin, koji je držao pritisnuto koljeno u Floydovom vrat gotovo devet minuta, ranije je bio optužen za ubistvo drugog i trećeg stepena.

Policajci Thomas Lane i J. A. Keung, koji su također držali Floyda, i četvrti policajac Tou Thao, koji je stajao u blizini ostalih, u početku nisu optuženi.

Dvije obdukcije na Floydu utvrdile su da je umro nasilnom smrću.

Šefica policije Minneapolisa, Medaria Arradondo, otpustila je četvericu policajaca i rekla da su sudionici u Floydovoj smrti.

Floydova porodica i demonstranti širom zemlje pozvali su ih da budu uhapšeni i osuđeni za ubistvo.

 

Benjamin Crump, advokat porodice Floyd, na Twitteru je objavio da je porodica zadovoljna novim optužbama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.