Ovo su zaključci danas usvojeni:                  

1. Glavni odbor SBiH podržava sve napore koji će pomoći da Bosna i Hercegovina što prije postane članica Evropske unije. Na žalost, svjedoci smo da dosta toga nije urađeno kada je riječ o napretku naše zemlje na tom putu. BiH je proteklim mjesecima usvojila samo pet državnih zakona, koje vlast predstavlja kao evropske, čime su pokušali prevariti i građane i EU, jer usvojeni zakoni nisu u skladu pravnom stečevinom EU. Političkog dogovora nema o zakonima koje je EU imenovala kao ključne, a to su zakoni o sprječavanju sukoba interesa, o sprječavanju pranja novca, te zakoni o Sudu BiH i o Ustavnom sudu BiH. Prije nekoliko dana imali smo priliku vidjeti kompletan politički vrh u Briselu na Drugom političkom forumu na visokoj razini o EU integracijama BiH, gdje se samo čulo mnogo priče koju ne prate rezultati i dogovor.

U Brisel se ne smije ići bez konkretnih i urađenih stvari, jer posljedice trpe građani.

Za SBiH sporno je i prisustvo Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska u Briselu, koji je, iako secesionistički raspoložen, dobrodošao u administrativnom centru Evropske unije. Nedopustivo je da Brisel dozvoli dolazak Dodiku koji radi na destabilizaciji BiH, negira visokog predstavnika, vrijeđa predstavnike međunarodne zajednice, negira genocid, održava veze sa Rusijom, a da na tom sastanku nema mjesta za članove Predsjedništva BiH, kojima je jedna od osnovnih nadležnosti bavljenje vanjskom politikom. Apsurdnim se pokazuje cjelokupan mehanizam koordinacije što se ogleda u nevjerovatno brojnoj delegaciji na forumu. Izgleda da svi predstavljaju državu, samo ne članovi Predsjedništva BiH.

2. Glavni odbor SBiH ocijenio je lošim rad Vlade Federacije BiH, koja se svih ovih mjeseci nakon imenovanja skoro isključivo bavi smjenama i imenovanjima, kršeći zakonske procedure i pogoduje ispunjenju želja HDZ-a. Osim toga, evidentan je izostanak reformskih zakona od strane Vlade FBiH što za posljedicu ima nerad Parlamenta FBiH  koji umjesto poboljšanja životnog standarda građana, napretka i razvoja, najviše energije troši da se izvrše izmjene i dopune Poslovnika koji potpuno ukidaju parlamentarni život u FBiH, a sve kako bi se stvorili uslovi za imenovanje Marina Vukoje u Ustavi sud BiH i to se radi uprkos njegovoj povezanosti s HDZ-om. "Trojka" i HDZ trebaju da odustanu od nametanja Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH i dopuste Parlamentu da izabere najkompetentnijeg kandidata za sudiju Ustavnog suda.

Vlada FBiH nema znanja, kapaciteta, ali ni želje da uradi bilo šta u borbi protiv inflacije  kako bi olakšali život građana, nego najavljuje nove udare na džepove građana.

3. Glavni odbor SBiH najavljeno poskupljenje struje poslodavcima ocjenjuje neprimjerenim, utvrdivši da taj potez pokazuje da je država zakazala. Od Vlade Federacije BiH, resornog ministarstva i Elektroprivrede BiH, traže da poduzmu konkretne korake kako bi se spriječilo poskupljenje električne energije za privredu. Ne samo da će to dodatno opteretiti privrednike, nego će dovesti i do poskupljenja maloprodajnih cijena za građane, što je u trenutnim uvjetima nedopustivo. Istaknuto je da druge zemlje na različite načine pokušavaju zaštititi građane. Vlasti u BiH spavaju. Također je podcrtano kako je potrebno adekvatno uskladiti povećanje penzija sa povećanjem cijena osnovnih životnih namirnica, kao i povećati minimalne plaće s obzirom da potrošačka korpa premašuje 3.000 KM mjesečno za četveročlanu porodicu.

4. Jednoglasno je usvojen zaključak kojim se osuđuje smjena Bošnjaka sa pozicije zamjenika načelnika u Srebrenici. Time se, poručuju, povratnicima šalje loša poruka, te pozivaju visokog predstavnika u BiH da reaguje i zaštiti povratnike. Srebrenica je prilika visokom predstavniku da pokaže da "njegova pije vode" u entitetu Republika Srpska. Visoki predstavnik Christian Schmidt konačno mora da pokaže da je visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo za entitet FBiH, te da iskoristi svoje ovlasti i hitno donese mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

5. Konstatovao je da Vijeće ministara BiH imenuje rukovodioce u institucijama Bosne i Hercegovine na osnovu paritetne zastupljenosti konstitutivnih naroda, uprkos činjenici što je to u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine. Nadalje upozoravaju da rukovodioci svih ovih institucija moraju biti imenovani u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva, a prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, na način da se imenuje 50 posto Bošnjaka, 30 posto Srba, 15 posto Hrvata i 3 posto Ostalih. Nažalost, ministri Bošnjaci u Vijeću ministara BiH protivno Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, pristali su na nemoralnu političku trgovinu da rukovodioca Bošnjaka, Srba i Hrvata ima jednak broj.

6. Inicirano je da se usvoji strategija političke odbrane države Bosne i Hercegovine. Definisanjem ključnih prioriteta, ali i kreiranjem strategije za njihovo provođenje zahtijeva proaktivnu ulogu u probosanskom političkom korpusu. Ovo vrijeme zahtijeva da se pokaže koliko je među bošnjačkim i bosanskohercegovačkim političarima istinskih prvaka koji stoje u odbrani BiH, njenog suvereniteta i integriteta, navodi se u saopćenju Stranke za BiH.