open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Glavni odbor SDA: Počela konstituirajuća sjednica
Već sada je izvjesno da će novi generalni sekretar SDA biti Halid Genjac
05.10.2019. u 11:39
get url
text

U Sarajevu je počela konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDA na kojoj će se izabrati 14 preostalih članova tog stranačkog tijela i njegovo rukovodstvo.

Danas će se izabrati i 17 preostalih članova Predsjedništva SDA i generalni sekretar stranke.

- U prvom dijelu današnje konstituirajuće sjednice Glavnog odbora mi kompletiramo glavne odbore na način da pored 83 člana Glavnog odbora koji su izabrani na Kongresu, biramo još 14 članova Glavnog odbora. I ta lista koju predlaže predsjednik broji više od 14 a bira se 14 i namjera te liste prema Statutu je da se izborom tih kandidata na neki način izvrše korekcije, ukoliko je to potrebno, u smislu obrazovne, polne, starosne strukture, teritorijalne i etničke zastupljenosti. Kao što je poznato mi smo na Kongresu već među 83 izabrana člana Glavnog odbora imali sistem koji je garantirao deset posto žena i mladih. Međutim, izabrano je oko 20 posto članica Glavnog odbora i mislim da smo na taj način možda najjači Glavni odbor od svih političkih subjekata, kada je u pitanju manje zastupljeni spol - pojasnio je Halid Genjac, generali sekretar SDA i dodao: 

- I pored toga, na ovoj listi koja je predložena, ima i jedan broj žena. Ima također predstavnika ostalih konstitutivnih naroda, imamo tu teritorijalnu zastupljenost. Što je također važno jeste zastupljenost dijaspore da bi se osiguralo da barem tri-četiri člana Glavnog odbora budu predstavnici našeg članstva u dijaspori - rekao je Genjac.

Dodaje da se u  drugom dijelu sjednice bira rukovodstvo Glavnog odbora koje treba da ima predsjednika i četiri podpredsjednika.

- A u tom cjelokupnom rukovodstvu treba da bude po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda, najmanje jedna žena. I, što smo odranije imali tradiciju da u rukovodstvu Glavnog odbora bude i jedan član koji je predložen ispred Općinske organizacije Srebrenica - pojašnjava Genjac. 

{$galerijaFotografija}

Glavni odbor SDA
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.