open-navfaktor-logo
search
Uvjetna kazna
Glavni kantonalni inspektor USK pravosnažno osuđen zbog primanja dara
Kantonalni sud u Bihaću je odbio žalbe stranaka i potvrdio presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi kojom je glavnom kantonalnom inspektoru za promet roba i usluga Šefiku Mršiću (1956) iz Ključa izrečena uvjetna osuda i utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine uvjetno.
14.05.2020. u 12:41
get url
text

Kazna zatvora neće se izvršiti ukoliko osuđeni u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Ovim je Mršić pravosnažno osuđen da je kao službena osoba u Federaciji primio dar da u okviru svoje funkcije ne učini što bi morao učiniti i da je na taj način počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

- Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je dokazalo da je osuđeni 20. marta 2017. godine u Bosanskoj Otoci, u prostorijama jedne zlatare, kao službena osoba Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK - glavni kantonalni inspektor za promet roba i usluga, od odgovorne osobe zlatare primio dar -saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Dar se sastojao od kompleta srebrnog žutog nakita u kojem se nalazio par ženskih naušnica, lančić i privjesak. Zauzvrat on nije izvršio službenu kontrolu obavljanja trgovine i obrta i sačinjavanje službenog zapisnika o ovim službenim radnjama, svjestan pritome da nije smio primiti bilo kakav dar ili korist da ne učini u okviru svoje službene funkcije što bi morao učiniti u vidu provođenja inspekcijskog nadzora.

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću predmet je pravosnažno okončan i protiv nje stranke nemaju pravo žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.