open-navfaktor-logo
search
Bogata historija
Glavni gradski centar bio je na Ilidži, ali znate li gdje su sve pronađeni rimski tragovi u Sarajevu?
Vijest da je na Ilidži u Lužanima zakopan cijeli antički grad nije ništa novo, a tome je za Faktor govorio profesor Enver Imamović.
02.10.2022. u 07:40
get url
text

- Opće je poznato da se na mjestu današnje Ilidže nalazio rimski grad od prije 2.000 godina. Otkriven je prilikom gradnje tamošnjih hotela koncem 19. stoljeća u doba Austrougarske. Tom prilikom naišlo se na ostatke velikih zgrada s podovima od mozaika. Između ostalog otkriveni su i ostaci javnog kupatila (termi) s površinom od blizu 1.000 kvadratnih metara. Nađeno je puno raznih predmeta i kamenih spomenika među kojima i natpisi – pojašnjava Imamović.

Ističe da je nakon austrougarskog doba, nastavak iskopavanja vršio Zemaljski muzej pod rukovodstvom profesora Esada Pašalića.

- Kao gimnazijalac učestvovao sam u tim iskopavanjima. Nakon toga je iskopavanja vršio Muzej grada Sarajeva u kojima sam također učestvovao kao profesor arheologije u svojstvu supervizora. Posljednja iskopavanja su vršena prije desetak godina od jednog američkog univerziteta u kojima sam također učestvovao sa mojim studentima. Tada je u ekipi bio i sadašnji profesor sa Odsjeka za historiju Filozofskg fakulteta u Sarajevu Salmedin Mesihović, koji je tada bio moj asistent – kaže Imamović.

Na Ilidži se još mogu pronaći spomenici koji još nisu objavljeni u znanstvenoj literaturi niti su preneseni u muzeje ili druga odgovarajuća mjesta, a upravo jedan takav prije nekoliko mjeseci na obali Željeznice je pronašao profesor Mesihović.

Riječ je o tipičnom rimskom spomeniku na kojem se nalazio latinični natpis, koji je nažalost voda rijeke isprala.

- Što se tiče navedenog spomenika bez natpisa, često se sreću takvi. Jedan vrijedan je uzidan u nedaleki stari most na rijeci Bosni, ukrašen reljefom. Najvredniji nalaz spomenika koji se odnosi na rimsku Ilidžu je monumentalni natpis, najveći do sada otkriven u BiH. Pronađen je u Krivoglavcima blizu Vogošće tokom arheoloških iskopavanja koje sam izvodio s mojim studentima. Natpis je pripadao visokom gradskom službeniku rimske Ilidže koji je u današnjim Krivoglacima, tada nedaleko od Ilidže imao ljetnikovac. Usput još da spomenem da je u ostacima rimske Ilidže pronađen najstariji prikaz ljiljana u BiH. Utisnut je na zemljanoj posudi. Pronašao sam ga u iskopanom materijalu iz Ilidže među brojnim zemljanim ulomcima, o čemu sam pisao u više navrata. Njegova vrijednost je ta što je to jedan od najstarijih prikaza ljiljana u Evropi pa i šire, od prije 2.000 godina – pojašnjava Imamović.

Raspored rimskih nalaza uglavnom prati dvije savremene gradske arterije: Titovu ulicu i Alipašinu ulicu sa produžetkom prema Skenderiji.

Glavni gradski centar u to vrijeme se nalazio na mjestu današnje Ilidže. Na rimske tragove se naišlo i na Baščaršiji, Švrakinom Selu, Stupu i u Hrasnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.