open-navfaktor-logo
search
Nakon 27 godina
Glavni dizajner Applea Jony Ive napušta tu kompaniju i osniva vlastitu
Jedan od najbližih saradnika Stiva Jobsa odlučio je napustiti Apple u kojem je tokom protekle skoro tri decenije bio najzaslužniji čovjek za izgled iPhonea, iMaca, iPoda i drugih proizvoda s "krnjom jabučicom"
28.06.2019. u 10:48
get url
text

Glavni dizajner američke kompanije Apple Jony Ive napušta tu kompaniju nakon 27 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanska medijska kuća BBC javlja kako je jedan od najbližih saradnika Stiva Jobsa odlučio napustiti Apple u kojem je tokom protekle skoro tri decenije bio najzaslužniji čovjek za izgled iPhonea, iMaca, iPoda i drugih proizvoda s "krnjom jabučicom".

Isti izvor javlja da Ive planira otvoriti vlastitu kompaniju. Aktuelni čelnik Applea Tim Cook kazao je kako je Ive imao neospornu ulogu u razvoju kompanije i njenih proizvoda.

Osnivač Applea Steve Jobs je u više navrata govorio kako Ivea smatra srodnom dušom. Ive je na čelo odjela za dizajn u Appleu došao 1996. godine i odigrao glavnu ulogu u prevazilaženju tadašnje finansijske krize te kompanije.

Iako su ga neki američki mediji vidjeli na čelu Applea nakon smrti Stiva Jobsa, Ive je odlučio osnovati novu kompaniju "Love Forum", a prvi kupac će mu biti Apple.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.