open-navfaktor-logo
search
Sve je spremno
Glavni centar CIK-a BiH: Večeras počinje brojanje oko 70.000 glasova
Na brojanju, unosu i verifikaciji glasova angažovano je oko 450 osoba, koje rade u tri smjene, njih po 150, kako bi posao bio završen što prije. Sudeći prema iskustvu iz ranijih izbornih godina, sve bi trebalo biti završeno najkasnije za 15 dana iako je ove godine veći broj birača koji su glasali putem pošte
10.10.2018. u 14:20
get url
text

U Glavnom centru za brojanje Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koji se i ove godine nalazi u olimpijskoj dvorani Zetra, danas oko 18 sati počet će brojanje glasova, i to onih birača koji su glasali u odsustvu i poštom, na nepotvrđenim glasačkima listićima te putem mobilnih timova i na glasačkim mjestima u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

{$galerijaFotografija}

U Centru se vrši i kontrola materijala sa redovnih biračkih mjesta, biračkih spiskova, zapisnika o radu, kao i ostale aktivnosti koje zatraži CIKBiH, uključujući eventualna ponovna brojanja i slično.

Na brojanju, unosu i verifikaciji glasova angažovano je oko 450 osoba, koje rade u tri smjene, njih po 150, kako bi posao bio završen što prije. Sudeći prema iskustvu iz ranijih izbornih godina, sve bi trebalo biti završeno najkasnije za 15 dana iako je ove godine veći broj birača koji su glasali putem pošte.

U Centru smo se uvjerili da se već radi punom parom te da je sve spremno za početak brojanja. Uz osobe koje će to raditi, prisutni su stranački posmatrači, a i međunarodni ih posjećuju.

Adi Agić, direktor, kaže da je u Centar pristiglo oko 3.700 glasačkih koverata sa nepotvrđenih biračkih mjesta. Pored toga, brojat će se i glasovi pristigli putem pošte.

-Prema evidenciji na poštanskom pretincu, stiglo je 61.475 koverata, od kojih je 5.940 koverata neuručeni glasački materijal koji je vraćen. Znači oko 55.000 su glasovi birača, Također, očekujemo da nam pristigne glasački materijal iz DKP-ova, gdje je za glasanje bilo registrovano 1.085 osoba. Za glasanje uz pomoć mobilnih timova bilo je registrovano 12.188 osoba i u toku je utvrđivanje tačnih brojeva po svakom biračkom mjestu – rekao je Agić, dodajući da će biti prebrojani i glasovi birača koji su glasali u odsustvu.

{$galerijaFotografija}

Prema njegovim riječima, podaci se unose u jedinstveni informacioni izborni sistem, tako da CIK odmah dobija informacije o rezultatima glasanja. Kopije rezultata dostavljaju se svim akreditovanim posmatračima na njihov zahtjev.

-Po brojanju jedne kutije, oni odmah dobiju kopiju rezultata, tako da imaju informacije maltene i prije nego je mi unesemo u sistem - pojašnjava direktor Centra.

Agić napominje da u Centru za brojanje glasova imaju iskustva i u vezi sa ponovnim brojanjem glasova, te podsjeća da je po nalogu CIK-a BiH to rađeno 2010. godine, kada su se ponovo brojali glasovi za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

-To je bio ogroman posao za koji nam je trebalo desetak dana. I sada smo spremni ponovo brojati glasove ukoliko to bude od nas zatraženo - kaže Agić.

Dodaje da je od ove godine Centar pokriven video-nadzorom, te da se radi o pilot projektu čiji je cilj da se prikupe tehnički podaci koji će biti od koristi za eventualno uvođenje ovakvog nadzora na biračkim mjestima.

Glavni centar za brojanje glasova CIK - 10.10.2018
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.