open-navfaktor-logo
search
Daju 3,2 milijarde dolara
Glavni američki epidemiolog o antivirusnim lijekovima: Mogli bi igrati važnu ulogu kod novih varijanti virusa
Američke vlasti najavile su namjeru da usmjere 3,2 milijarde dolara u ubrzavanje istraživanja i razvoja antivirusnih lijekova protiv COVID-19 i drugih budućih virusnih bolesti.
18.06.2021. u 09:07
get url
text

Projekt, pod imenom "Antivirusni program protiv pandemija," finansira se zahvaljujući sredstvima iz plana oporavka od 1.900 milijardi dolara koji je usvojen u Kongresu u martu.

- Antivirusni lijekovi dodatak su postojećim vakcinama, posebno za pojedince koji imaju pojedine bolesti koje ih dodatno izlažu riziku, za one koji su potencijalno manje zaštićeni vakcinom - pojasnio je novinarima naučni savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci.

Ti antivirusni lijekovi mogli bi također igrati važnu ulogu kada se radi o novim varijantama virusa protiv kojih postojeće vakcine daju manju zaštitu, dodao je.

Program će omogućiti da se ubrzaju klinička ispitivanja antivirusnih lijekova u različitim stadijima razvoja, kao što su molnupiravir laboratorija Merck i lijekovi Pfizera i Atea-Rochea.

Kada budu odobreni, pravilo je da ih pacijenti počnu uzimati vrlo brzo nakon potvrde infekcije kako bi se spriječilo da bolest dođe u teži stadij.

Tih 3,2 milijarde dolara poslužit će također za finansiranje istraživanja novih antivirusnih lijekova, ne samo protiv koronavirusa već i protiv drugih porodica virusa koje mogu predstavljati potencijalnu pandemijsku opasnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.