open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Glavne ceste na sjeveru Kosova i dalje blokirane
Glavne ceste na sjeveru Kosova još su blokirane, a preko graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak nije moguće preći ni pješice.
13.12.2022. u 09:52
get url
text

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića i dalje su na barikadama, a sjever Kosova je blokirala i policija, javlja Radiotelevizija Srbije.

Pantić je uhapšen nekoliko dana ranije, a kosovska policija ga sumnjiči za teroristički napad na prostorije Centralne izborne komisije i kosovsku policiju pred održavanje izbora u četiri općine na sjeveru Kosova, i u ponedjeljak mu je produžen pritvor do 30 dana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da Pantić uhapšen "dok je nosio hljeb" svojoj porodici koja živi u zgradi u kojoj se nalaze prostorije Općinske izborne komisije.

On je najavio da će Vlada Srbije u četvrtak uputiti Međunarodnoj mirovnoj misiji na Kosovu (KFOR) zvaničan zahtjev za povratak do 1.000 srbijanskih policajaca i vojnika na Kosovo, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani odložila je izbore u četiri općine na sjeveru Kosova za 23. aprila.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Joseph Borelli je podsjetio da su šefovi diplomatija članica EU-a pozvali u ponedjeljak obje strane da se uzdrže svakog nasilja ili provokativnih akcija te najavio u srijedu predstavnika Unije Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu s dopunjenim mirovnim planom, podsjećaju srbijanski mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.