open-navfaktor-logo
search
Na palestinskom teritoriju
Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda želi pokrenuti istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina
Bensouda je navela kako je završeno preliminarno ispitivanje situacije u Palestini, te poručila kako je uvjerena da postoje "razumni razlozi" za nastavak istrage
20.12.2019. u 18:10
get url
text

Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatou Bensouda poručila je kako želi pokrenuti istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina.

Glavna tužiteljica Bensouda uputila je pisanu izjavu o izraelskim ratnim zločinima na palestinskom teritoriju.

Bensouda je navela kako je završeno preliminarno ispitivanje situacije u Palestini, te poručila kako je uvjerena da postoje "razumni razlozi" za nastavak istrage.

Budući da je palestinska strana ranije podnijela zahtjev za istragu, nije potrebno odobrenje Pretpretresnog vijeća za pokretanje istrage.

S obzirom na to da Izrael nije zemlja članica ICC-a, Bensouda je od sudaca zatražila da odrede geografski okvir istrage kako bi ona bila nastavljena.

Bensouda je također navela kako je zatražila i potvrdu da u teritorij nad kojim Sud može vršiti svoju nadležnost i koji može biti podvrgnut istrazi obuhvata Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jeruzalem i Gazu.

Međunarodni krivični sud je 16. januara 2015. godine donio odluku o pokretanju preliminarne istrage ratnih zločina koje je počinio Izrael.

Tokom sudskog procesa, osobe za kojima je raspisana potjernica ili izdat nalog za hapšenje mogu biti uhapšeni u slučaju da otputuju u zemlju članicu ICC-a.

Tužilaštvo ICC-a je objavilo izvještaj za 2019. godinu koji je obuhvatio devet zemalja. Bensouda je u izvještaju istakla kako vjeruje da je vrijeme da se poduzmu potrebni koraci za završetak preliminarne istrage pokrenute prije pet godina o izraelskim ratnim zločinima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.