Njemačka kancelarka Angela Merkel uskoro bi se trebala sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom s kojim će razgovarati o Brexitu, izjavio je u petak njen glasnogovornik Steffen Seibert.

Seibert je istakao da će se dvoje zvaničnika sastati u vrlo skoroj budućnosti, a neminovna tema sastanka će biti istupanje Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski premijer Boris Johnson želi ponovo pregovarati o sporazumu koji je njegova prethodnica Theresa May postigla sa preostalih 27 članica Unije, ali koji je britanski parlament u više navrata odbacio. 

- Izlazak Velike Britanije bez dogovora nije ni u čijem interesu. Istovremeno, uvijek smo govorili da smo spremni za mogući izlazak bez dogovora, što ne želimo i što je ocijenjeno kao vrlo negativno - rekao je Seibert. 

Evropska unija poručila je ranije Velikoj Britaniji kako nije spremna ponovo pregovarati o sporazumu kojim se reguliše izlazak te zemlje iz Unije.

Britanski premijer je u više navrata ponovio da će njegova zemlja napustiti Evropsku uniju 31. oktobra bez obzira na okolnosti te je istakao da on to planira učiniti putem sporazuma.