open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Glavna tema Brexit: Merkel se uskoro sastaje s Johnsonom
Britanski premijer Boris Johnson želi ponovo pregovarati o sporazumu koji je njegova prethodnica Theresa May postigla sa preostalih 27 članica Unije, ali koji je britanski parlament u više navrata odbacio
16.08.2019. u 17:21
get url
text

Njemačka kancelarka Angela Merkel uskoro bi se trebala sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom s kojim će razgovarati o Brexitu, izjavio je u petak njen glasnogovornik Steffen Seibert.

Seibert je istakao da će se dvoje zvaničnika sastati u vrlo skoroj budućnosti, a neminovna tema sastanka će biti istupanje Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski premijer Boris Johnson želi ponovo pregovarati o sporazumu koji je njegova prethodnica Theresa May postigla sa preostalih 27 članica Unije, ali koji je britanski parlament u više navrata odbacio. 

- Izlazak Velike Britanije bez dogovora nije ni u čijem interesu. Istovremeno, uvijek smo govorili da smo spremni za mogući izlazak bez dogovora, što ne želimo i što je ocijenjeno kao vrlo negativno - rekao je Seibert. 

Evropska unija poručila je ranije Velikoj Britaniji kako nije spremna ponovo pregovarati o sporazumu kojim se reguliše izlazak te zemlje iz Unije.

Britanski premijer je u više navrata ponovio da će njegova zemlja napustiti Evropsku uniju 31. oktobra bez obzira na okolnosti te je istakao da on to planira učiniti putem sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.