open-navfaktor-logo
search
Svjetsko prvenstvo 2022
Glavaš: Argentina favorit za titulu prvaka, Hrvatskoj prednost protiv Maroka
Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru ulazi u završnicu, odigrane su 62 utakmice, te su ostali mečevi za zlatnu i bronzanu medalju.
16.12.2022. u 15:59
get url
text

Reprezentacije Argentine i Francuske borit će se u nedjelju za treću titulu svjetskog prvaka, dok će ekipa Hrvatske u subotu protiv Maroka pokušati ponoviti uspjeh sa Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj u kojem su se okitili bronzanom medaljom.

Bivši kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Vlatko Glavaš u izjavi za Fenu istakao je da je njegov favorit u finalnoj utakmici Argentina, koja ga je posebno iznenadila ne samo zbog kvaliteta vezne linije već i izvanrednih utakmica koje su kao cijela ekipa odigrali, naročito protiv Hrvatske.

Messiju je ovo posljednja prilika da podigne trofej svjetskog prvaka, a Glavaš se nada da će uspjeti u tome jer smatra da je igrač koji pravi razliku i koji jednim potezom može riješiti utakmicu.

- Argentina je favorit u ovoj utakmici upravo zbog toga što su napravili ekipu koja može pobijediti svakoga i imaju Messija koji je u izvanrednoj formi, te se vraća u šesnaesterac da pomogne odbrani što dugo nisam vidio - rekao je Glavaš.

Naglasio je da i Galski pijetlovi imaju sjajne igrače na svakoj poziciji i da će ovo biti velika utakmica.

Napadač Francuske Kylian Mbappe imat će priliku da postane igrač koji je sa samo 23 godine osvojio drugi uzastopni trofej svjetskog prvaka. Glavaš smatra da je Mbappe sjajan igrač i da će nesumnjivo osvojiti svaki trofej, ali da će mu biti teško dostići karijeru Ronalda i Messija koji su godinama pružali "fantastične" partije.

Kada je u pitanju meč za treće mjesto, Hrvatska će drugi put u historiji igrati malo finale, a sastat će se s Marokom koji je postao prva afrička zemlja koja je uspjela doći do polufinala Mundijala.

Glavaš očekuje tešku utakmicu u kojoj je favorizovao Hrvatsku, ali naglašava da je Maroko iznenađenje turnira jer posjeduje kvalitetne igrače koji imaju "nacionalni duh".

- Hrvatskoj će biti teško da dođe do trijumfa, ali ekipa koja bude odmornija i zdravija može napraviti prevagu u ovoj utakmici - zaključio je Glavaš.

Maroko je jedna od ekipa koja je na ovom Svjetskom prvenstvu imala najveću podršku sa tribina i to je naveo kao njihovu veliku prednost u borbi za medalju.

Žali za time što se na klupi Maroka ne nalazi Vahid Halilhodžić koji je, kako kaže, tvorac ove ekipe.

Utakmica za treće mjesto između Hrvatske i Maroka na rasporedu je u subotu u 16 sati, a u istom terminu u nedjelju bit će odigrano veliko finale između Argentine i branitelja naslova Francuske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.