open-navfaktor-logo
search
Izbori u Hrvatskoj
Glasanje u BiH: Razriješeni članovi biračkih odbora koji su iz HDZ-a
Državno izborno povjerenstvo Hrvatske je potvrdilo da su u dva biračka odbora u Banjoj Luci i jedan u Sarajevu imenovani članovi HDZ-a BiH te je u skladu sa zakonm razriješilo članove tih odbora
20.12.2019. u 12:04
get url
text

Uoči početka predizborne šutnje u Hrvatskoj i izlaska na birališta u nedjelju 22. decembra nevladino  GONG u petak je pozvala sve aktere izbornog procesa, institucije i medije da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora, te najavila da će ove godine promatrati izbore u Bosni i Hercegovini i Srbiji, prenosi Hina.

Gong je u četvrtak upozorio na kršenje zakona jer su članovi HDZ-a BiH imenovani u tri biračka odbora, iako oni moraju biti nestranački. Državno izborno povjerenstvo (DIP) potom je potvrdilo da su u dva biračka odbora u Banjoj Luci i jedan u Sarajevu imenovani članovi HDZ-a BiH, te je razriješilo članove tih odbora.

Broj birača koji imaju pravo glasa na predsjedničkim izborima veći je za 21.876 u odnosu na europarlamentarne izbore u maju, s time da je broj biračica i birača u Hrvatskoj neznatno porastao, za svega 386 biračica.

Broj birača bez prebivališta u Hrvatskoj porastao je za 22.490, od čega je 18.811 birača registrirano po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu.

Najveći porast u toj kategoriji birača zabilježen je u BiH (12.278 birača), Njemačkoj (6.554) i Srbiji (2.393). I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta (s 41 na 44 u BiH i s 13 na 17 u Njemačkoj), to se nije dogodilo u Srbiji gdje je broj biračkih mjesta smanjen sa četiri na samo dva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.