open-navfaktor-logo
search
Koalicija "Pod lupom"
Glasanje prekinuto na biračkom mjestu u Doboju zbog već popunjenih glasačkih listića
U saopćenju Koalicije "Pod lupom" stoji da je do osam sati zabilježeno 66 kritičnih situacija na biračkim mjestima
07.10.2018. u 10:15
get url
text

Od 66 kritičnih situacija, koje su zabilježili posmatrači Koalicije "Pod lupom"  na biračkim mjestima, njih 45 se odnosilo na zabranu ulaska posmatrača na birališta, i udaljavanja s biračkih mjesta, nastalih zbog nedostatka komunikacije između izborne administracije. Glasanje je prekinuto na biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića.

Dodaje se da na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izolovanim slučajevima na biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Na 21 posto biračkih mjesta nije istaknuta lista sa imenima i prezimenima članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu.  Podsjećaju kako je to preporuka Koalicije ''Pod lupom'' koju je usvojila Centralna izborna komisija te da je to obaveza svih biračkih odbora.

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH danas na terenu ima oko 4. 000 posmatrača na 70 posto biračkih mjesta i 62 mobilna tima.

Oni pozivaju građane i građanke BiH da sve uočene izborne nepravilnosti prijave Koaliciji na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.