open-navfaktor-logo
search
Pouzdani podaci
Glas Amerike: Rusija finansira Dodika, pomogla mu je u predizbornoj kampanji 2018.
Vlada Sjedinjenih Američkih Država ima pouzdane podatke da je Rusija u tajnosti osigurala i dala više od 300 miliona dolara političkim strankama u više od 10 zemalja, od 2014. godine pa do danas. 
14.09.2022. u 08:56
get url
text

Kako piše Glas Amerike, obavještajne agencije u Americi su navele 2014. godinu kao početak jer je tada primijećeno značajno povećanje takvih ruskih aktivnosti.

Glas Amerike saznaje da Rusija finansira određene stranke i političare u cilju manipulacije tim zemaljama iznutra. Jedan visoki zvaničnik administracije u Washingtonu je izjavio da administracija vjeruje da se radi tek o vrhu ledenog brijega, kada su takve aktivnosti u pitanju.

Izvor iz američke administracije koji je upoznat sa ovim slučajem naveo je da su iznose iz Ruske Federacije, između ostalih, dobijali trenutni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik iz Bosne i Hecegovine te stranka Demokratski front iz Crne Gore.

- Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u BiH, prije izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Dodika.

Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uvjete za opozicione stranke - naveo je izvor iz administracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.