Obilazak tog spomen-obilježja, simbola antifašističke prošlosti i stradanja građana Sarajeva, upriličen je povodom završetka radova na njegovom uređenju. Kako je tom prilikom istaknuto, neophodno je njegovati kulturu sjećanja i sistemski pristupiti zaštiti i rekonstrukciji objekata – nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koji svjedoče o značajnim historijskim događajima i baštine najviše civilizacijske vrijednosti.

Ministrica Glamoč kazala je kako je uređenje prostora Spomen-parka Vraca zajednički projekt ministarstva na čijem je čelu, Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo. Istaknula je kako se na tome neće stati, te najavila angažman na iznalaženju sistemskog rješenja za sanaciju, rekonstrukciju i trajno održavanje tog lokaliteta.

Gradonačelnik Skaka potcrtao je značaj njegovanja kulture sjećanja, uključujući i događaje iz minulog rata (1992-1995), te podsjetio u tom kontekstu kako idemo u susret obilježavanju još jedne godišnjice genocida u Srebrenici.  

- Samo oni koji dobro poznaju vlastitu historiju spremni su za kvalitetnu budućnost – kazao je Skaka.

Načelnik Koldžo podsjetio je kako je Općina Novo Sarajevo već duži niz godina angažirana na saniranju oštećenja i uređenju Spomen-parka, uključujući rekonstrukciju rasvjete i oštećenih elemenata objekata u sklopu tog parka.

Uz zadovoljstvo što su i drugi nivoi vlasti prepoznali značaj očuvanja spomenika bogate kulturno-historijske baštine BiH, Koldžo je izrazio očekivanje da će se i federalni nivo vlasti uključiti u spomenute aktivnosti kako bi se "Vracama" u potpunosti vratio nekadašnji sjaj.

Na uređenju Spomen-parka angažiran je KJKP Park, a u ovoj fazi sanirani su  pločnici, uklonjeno samoniklo rastinje i zasađeno novo ukrasno grmlje, te izvšena obnova zelenih ostrva i površina, obrezivanje i uklanjanje osušenih grana na stablima te čišćenje odvodnih kanala.