Glamočak za Faktor: Imao sam sreću da moje predstave žive dugo

objavljeno: 07.02.2018. u 18:30

Inspirisana autorskim tekstom "Karađoz" velikana bh. kulturne scene Jurislava Korenića i Rejhana Demirdžića, u Narodnom pozorištu Sarajevo će u petak, 9. februara, sa početkom u 19.30 sati premijerno biti izvedena predstava Almira Imširevića, u režiji Admira Glamočaka, nazvana "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama".

Predstava je jedna vrsta omaža velikom glumcu Demirdžiću, u godini kada se obilježavaju tri decenije od njegove smrti, a posvećena je i Sarajevu, te na poseban način govori o duhu tog grada. To je predstava zbog koje se nanovo zavoli Sarajevo, internacionalnog je značaja, obzirom da je dio programa ovogodišnjeg Festivala Sarajevska zima.

Glavni lik predstave Fistik, neka je vrsta junaka, jer on progovara ono što drugi ne smiju! Kako je pojasnio autor teksta, Imširević, njegove super moći su, da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. Za razliku od Spajdermena, Betmena i Supermena, on je u “kostimu” običnog čovjeka. Zato je on jedna od ”oštrica“ Sarajeva - zasijeca duboko, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše - svijet je pun gada!

Fistik podsjeća i na Sarajevo prije sto godina, na vrijeme kada je nastao teatar, kada su izvođene prve predstave u kući Despića. To je ujedno i rediteljev doprinos da podsjeti na neka zaboravljena vremena.

- Apsolutno je tako, zato u našoj predstavi i postoji lik Makse Despića. On nastoji tu da izrežira predstavu. Pa onda promijeni odluku, pa umjesto te koju režira, režira neku drugu. Našu! Nekako bih volio da se promijeni mišljenje da je svijet počeo od nas, da se predstave rade tek od ovog trenutka kada smo mi došli u teatar. Nije to tako, teatra je bilo mnogo davno, prije nego smo mi postojali. Kada me pitaju: “da li ste napravili angažovanu predstavu?“, odgovorim da nemam pojma. Angažovano je sve ono što je dobro, iz čega možemo naučiti nešto, što nas može zasmijati, što nam može postaviti pitanje... Mi kažemo na početku predstave: “sve ovo što ćete vi sada gledati događa se u Sarajevu, nekad davno, a možda sada, a možda i sutra, a možda se dogodilo i juče u vrijeme bajki“. Hoćemo publiku da odvedemo u neko lijepo vrijeme, da im pružimo neke oštre, lijepe i lagane priče, sa vrlo jednostavnim zapletom koji pričamo na nama zanimljiv način. A nadamo se da će taj naš način biti zanimljiv i publici- istakao je Glamočak za Faktor.

Pitali smo ga je li naš Fistik ono što je Cervantesov Don Quijote, te koliko nam je on danas potreban u svim segmentima društva, obzirom da je neko ko uvijek govori istinu.

- Ne baš u cjelosti, ali, nas danas samo Fistik može spasiti. Kada bi on imao svoju stranku, ne bih bio član, jer me u tom smislu politika nikad nije zanimala, ali bih znao koga ću zaokružiti na izborima- naglasio je Glamočak.

Nakon predstava "San ljetne noći", "Galeb" i "Bube u uhu", "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" njegova je četvrta režija u Narodnom pozorištu Sarajevo. Glamočak je tvorac apsolutnih hitova, a njegove predstave najdugovječnije su na repertoarima sarajevskih pozorišta.

- Grozno je bez obzira koliko mi uživamo i koliko se mučimo da pravimo neki novi teatarski projekat ako on živi kratko. Ja sam do sada imao sreću da predstave koje sam režirao žive dugo i nadam se da će takva biti sudbina i sa ovom- kazao je Glamočak.

Kada su u pitanju novi projekti, do kraja teatarske sezone ne planira ništa novo raditi, ali, od oktobra kreće sa radom na filmskom projektu o kojem još uvijek ne može iznositi detalje.