open-navfaktor-logo
search
Pogled iz Zagreba
Gjenero: Milanović ima taj stav o BiH jer je političkim repovima dužan Rusiji, ima "popravni iz ruskog"
Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića kako članovi Predsjedništva Bosne i Herecgovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nemaju dobre namjere, a Milorad Dodik ima izazvala je brojne reakcije u regionu. 
02.09.2021. u 12:35
get url
text
Davor Gjenero

VEZANI TEKST - Milanović: Komšić i Džaferović nemaju dobre namjere, Dodik ima

 

Za bolje poznavaoce aktuelne Milanovićeve politike to nije neko posebno iznenađenje. Tako smatra i Davor Gjenero, politolog i politički analitičar iz Hrvatske.

- Milanović ili dubinski ne razumije, a prezire BiH, u što sumnjam, ili je obavezan političkim repovima prema ruskoj politici. Igra prljavu igru za nekog trećeg, ima "popravni iz ruskog". A Kremlj se ne može izostaviti iz stvaranja haosa u BiH i Crnoj Gori kojem svjedočimo - kaže Gjenero za Faktor.

Gjenero smatra da Hrvatska mora imati jedan ključni, državni interes kada je u pitanju politika prema BiH.

- Očuvanje BiH, njenog suvereniteta, integriteta i cjelovitosti je državni interes Zagreba. U protivnom, Hrvatska će dobiti ruske snage 20 kilometara od Dubrovnika, a 80 km od Zagreba. Vjerujem da će Evropska unija i Sjedinjene Američke Države potisnuti utjecaj Rusije u ovom dijelu Evrope, inače će sve otići kvragu - jasan je Gjenero.

VEZANI TEKST - Komšić: Dodikova galama o strancima u BIH je besmislena

 

Komšić je prije nekoliko dana izjavio kako "ne vidi na koji način bi danas dvije države koje su izvršile agresiju na BiH mogle imati veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU-a i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma".

Član Predsjedništva BiH mislio je, naravno, na Srbiju i Hrvatsku, a referirao se na Dodikovu inicijativu da se o razgovorima o BiH uključe Milanović, predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan.

- Dodik je u fazi samospašavanja. Ovo je njegov tipični spin. Nalazi se u političkoj blokadi, u najkritičnijoj situaciji. Zna da je prešao mjeru u napadima na međunarodnu scenu, EU, SAD, visokog predstavnika... Pitanje je dana kada će mu biti ispostavljen račun za takvo ponašanje - rekao je Gjenero.

On se osvrnuo i na Dodikove izjave u kojima praktično poziva da Turska "moderira odnose u BiH". Prilikom nedavne posjete Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu, predsjednik Turske je fokus stavio na ekonomsku saradnju, ističući da "treba preduzeti korake za blagostanje u regionu za dobrobit svih naših naroda". Dodao je kako "potvrđuje podršku BiH u euroatlantske integracije" te da je "suverenitet i teritorijalni integritet BiH ključan za mir i stabilizaciju". 

VEZANI TEKST - Erdogan: Naš cilj je da trgovinska razmjena Turske i BiH dostigne milijardu eura

- Dodik je našao Erdogana koji nije u EU. Istina, Turska je u NATO-u, ali istovremeno ima posebne odnose sa Rusima. Iza tog prijedloga krije se perfidna shema u kojoj Dodik i njegovi nadređeni žele poslati poruku da Bošnjaci nisu nacija, da su poturčeni Srbi koje treba predstavljati neko iz Ankare. I takav prijedlog Milanović smatra dobronamjernim, što je skandalozno i nerazumno - analizira Gjenero i dodaje:

- Milanović napada Komšića koji ima i dobrih i loših poteza. U Zagrebu je to teško priznati, ali je Hrvatska prema Haškim presudama, tu mislim i na onu koja se tiče "šestorke" i udruženog zločinačkog poduhvata, u jednom periodu rata bila agresor na BiH. Hrvatska ima taj kamen oko vrata. Naravno, u većem dijelu rata Hrvatska i BiH su bile saveznice, ali se ovaj crni dio ne može izbrisati - podvlači Gjenero.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.