Ponedjeljak, 08.08.2022.
Gimnazija Mrkonjić Grad

Gimnazijalci ostali bez ekskurzije pa podnijeli tužbe, čekaju 11 godina da im se vrati novac

Kako učenici novac nikada nisu dobili, odlučili su putem suda da se izbore za svoja prava. Dobili su prvostepenu a zatim i drugostepenu presudu koja je postala pravosnažna 16. februara 2014. godine, a izvršna 5. februara 2015. godine

Sin Dragana Ubiparipa je u maju 2009. godine zajedno sa svoja 73 školska druga iz Gimnazije Mrkonjić Grad trebao otputovati na ekskurziju u Španiju, međutim nakon niza problema i odgađanja na ekskurziju nisu otišli a ostali su i bez uplaćenog novca.

Ubiparip je za Faktor kazao da se njegov sin kao i njegove kolege tada razočarao jer su svi jedva čekali da odu na ekskurziju o kojoj su maštali tokom školovanja.

Učenici su na kraju sudskim putem pokušali vratiti svoj novac. Kako je za Faktor kazao advokat Feho Botonjić, koji je zastupao učenike u ovom slučaju, nekoliko dana prije planiranog odlaska na ekskurziju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, došla je preporuka da se ekskurzija prolongira zbog tada aktuelne "svinjske groznice".

- Oni su sugerisali da se ekskurzija odgodi, mada su učenici nestrpljivo očekivali odlazak na to putovanje. Novac su učenici predali razrednim starješinama, te je novac sa računa škole prebačen na račun turističke agencije "Star travel" koja je bila organizator putovanja. Nakon što se epidemija smirila agencija je bukirala smještaj i organizirala prijevoz međutim do putovanja nikada nije došlo, a ni do povrata novca, jer je putovanje otkazano u kratkom roku, u vremenu kada nije predviđen uplaćeni povrat novca – pojašnjava Botonjić.

Tada je 67 učenika uplatilo ratu u iznosu od 450 KM, dok je sedam učenika uplatilo 300 maraka. Ekskurzija je umjesto 20. maja 2009. prolongirana za jesen te iste godine, a zatim i za narednu 2010. godinu, međutim putovanje se ipak nije realiziralo.

Kako učenici novac nikada nisu dobili, odlučili su putem suda da se izbore za svoja prava. Dobili su prvostepenu a zatim i drugostepenu presudu koja je postala pravosnažna 16. februara 2014. godine, a izvršna 5. februara 2015. godine.

- Sud je donio rješenje o prinudnom izvršenju u decembru 2015. godine, te je obavezana Gimnazija Mrkonjić Grad kao budžetski korisnik da isplati novac, tačnije 31.800 maraka. Mi samo čekamo da korespodentne banke postupe po rješenju o izvršenju. Ljudi zovu, pitaju i čekaju sredstva da im se vrate – zaključuje Botonjić.

Iz Gimnazije Mrkonjić Grad su nam kazali da oni o ovom slučaje ne žele davati nikakve izjave.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh