open-navfaktor-logo
search
Objavljena ponuda
Gigant iz Travnika preuzima bugojansku firmu čiji su prihodi 25 miliona KM
Kompanija A-BEST d.o.o. Travnik objavila je ponudu za preuzimanje firme Mlinpek d.d. Bugojno.
08.05.2023. u 08:11
get url
text

A-BEST je sada manjinski vlasnik bugojanske firme u kojoj ima 41,7 posto dionica. Ponuda za preuzimanje odnosi se na preostalih 58,2 posto dionica.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 1,56 KM, što predstavlja 9,75 posto od nominalne vrijednosti dionica. Cilj ponude je preuzimanje vlasništva nad kompanijom u 100 posto iznosu.

Vlasnik firme A-BEST je Stipo Frančić. Frančić je ujedno vlasnik i firme UTD BEST, jedne od najvećih trgovačih kompanija u Bosni i Hercegovini sa 60 prodavnica širom zemlje.

Mlinpek, preduzeće za proizvodnju mlinskih proizvoda, lani je imalo prihode više od 25 miliona KM i dobit od 1,8 miliona KM, prema nedavno objavljenom finansijskom izvještaju, što govori da je riječ o veoma značajnoj kompaniji.

Kako se navodi u ponudi, A-BEST namjerava vršiti značajna ulaganja kako bi se unaprijedilo poslovanje društva te ulaganjem proširiti postojeći proizvodni asortiman društva.

Status uprave i uposlenih neće se mijenjati. Ponuđač nema namjeru vršiti promjene Nadzornog odbora i Uprave društva u skoroj budućnosti osim u slučajevima kada je obavezan Zakonom.

UTD Best d.o.o. je osnovan 1991. godine u Novom Travniku kao ugostiteljsko-trgovačko poduzeće. Prva trgovina, a do kraja 1995. godine i jedina, nalazila se u Barama u Novom Travniku.

Godine 1994. su otvorili veleprodaju i započeli sa proizvodnjom sokova. Tri godine kasnije su promijenili sjedište firme i registrirali ga na Donje Putićevo u Travniku, objavio je Biznisinfo

Godine 2003. počeli su sa proizvodnjom šibica na Docu u Travniku. Proizvodnja je u nekadašnjoj tvornici šibica Dolac koja je u vrijeme Jugoslavije bila poznata po kvaliteti svojih proizvoda širom Evrope.

U 2008. godini su imali ukupno 14 super-marketa. Počeli su sa intenzivnijim širenjem te su do 2010. godine u prosjeku otvarali šest trgovina godišnje. Stigli su do 60 poslovnica raspoređenih po gradovima cijele Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.