open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na 1993.
Generalov borac: Neka ti je laka zemlja beogradski šmekeru sa dušom Sarajlije
- Patriotizam, poštenje, tolerancija, jednaka prava za sve, dobrota, moral..., sve su to asocijacije na te prve dane odbrane države i stvaranja njene vojne sile - kazao je prije godinu dana za Faktor general Armije RBiH Jovan Divjak.   
08.04.2021. u 20:35
get url
text

- Ponosan sam što sam bio dio tog vremena. Dok budem hodao ovim dunjalukom, bit ću uz Bosnu i za Bosnu. Nažalost, bilo je i trenutaka koji me čine tužnim i razočaranim, pojedinim brigadama su jedno vrijeme komandovali ljudi koji nisu služili vojni rok. Zbog njihove nestručnosti mnogo naše mladosti ostalo je na sarajevskim brdima - rekao je tada za Faktor.  

Ovaj intervju radio je naš novinar Admir Drinjaković, borac tada 9. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH. Na vijest da nas je general napustio, prisjetio se događaja s početka 1993. godine. 

- General Divjak obilazio je linije na Grdonju, prema Maloj kuli, Špicastoj stijeni. Bio je tako jednostavan, šarmantan, šalio se tada s nama borcima. Iskreno, nakon susreta s njim držalo nas je dobro raspoloženje, uprkos granatama, krvi smrti... Znali smo da je jedan od nas, bio je to očinski odnos. Neka ti je laka zemlja beogradski šmekeru sa dušom Sarajlije - poručio je Drinjaković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.